Stichting Wakker Dier

Varkensflat knorpolder ten onrechte vergunning

Persbericht - 11 augustus 2005

Vandaag hebben Stichting Wakker Dier en Milieudefensie een bezwaarschrift ingediend tegen het voornemen van de provincie Flevoland om een oprichtingsvergunning te verlenen aan mega-varkensflat `Knorpolder' in Creil. De reeds illegaal gebouwde varkensflat is met zestienduizend varkens één van de grootste varkensbedrijven van Nederland. De provincie Flevoland laat na om goede milieu-eisen te stellen en accepteert dat de varkens minder ruimte hebben dan wettelijk verplicht. De aanvrager is tevens eigenaar van het bekendste varkensbedrijf van Nederland, `Knorhof' in het Gelderse Buren. De bekendheid wordt ontleend aan de lange waslijst aan wetsovertredingen, jarenlange juridische procedures en een record aantal klachten van de omgeving. Het handhaven van de wettelijke normen heeft de provincie Gelderland al meer dan 1 miljoen euro gekost.

Knorpolder
Sinds 2003 staat aan het Zuidermeerpad in Creil één van de grootste varkensbedrijven van Nederland, `Knorpolder', waar ongeveer zestienduizend varkens worden gehouden. Er is slechts vergunning voor hooguit 400 varkens. Een dwangsom belette de eigenaar niet de mega-stal te bouwen. Een handhavingsprocedure van de gemeente liep stuk op een procedurele fout omdat niet zij, maar de provincie had moeten optreden tegen de illegale bouw. De provincie ging vervolgens over tot het gedogen van de illegale situatie. Ook in de huidige aanvraag stelt zij zich soepeler op dan de wet toelaat. De milieu-eisen die de provincie stelt, zijn gebaseerd op wat in de illegaal gerealiseerde stal nog aan maatregelen haalbaar is geacht. Haalbare milieumaatregelen die niet passen binnen de illegale stal zijn niet eens beoordeeld. Daarmee beloont de provincie de illegale bouw. Alhoewel de gemeente erkent dat de stallen krapper zijn gebouwd dan de wet met het oog op dierenwelzijn verplicht, vindt zij dit geen reden om de vergunning te weigeren.

Knorhof
Eigenaar Straathof heeft tevens het mega-varkensbedrijf `Knorhof' in de gemeente Buren. De provincie Gelderland luidde onlangs de noodklok bij de Tweede Kamer over het bedrijf omdat de handhaving van de wetsovertredingen de provincie en gemeente al meer dan 1.1 miljoen euro heeft gekost. Ook over het bedrijf in Creil zijn al veel klachten van omwonenden geweest nadat deze in 2003 zonder vergunning is opgericht. Wakker Dier en Milieudefensie zijn verontwaardigd dat de provincie het bedrijf al 2 jaar ongemoeid laat en de eigenaar met een soepele beoordeling van de vergunning nu beloont voor de illegale oprichting van het bedrijf. De provincie Flevoland geeft er weinig blijk van dat zij geleerd heeft van de Burense ervaring.

Brutale megabioindustrie-bedrijven In Groesbeek staat sinds 2003 de grootste en tevens illegale legbatterijstal van Nederland (300.000 kippen). In de Noordoostpolder, waar ook Knorpolder gelegen is, staat het varkensbedrijf Bavar waar duizenden dieren teveel worden gehouden. Deze mega-bio-industriebedrijven, die worden bijgestaan door dure topadvocaten, weten steeds met succes de wet te omzeilen en gepaste straf te ontlopen, ten koste van omwonenden, de dieren en het milieu. Het bevoegd gezag lijkt niet opgewassen tegen deze brutale en grootscheepse wetsovertredingen wegens gebrek aan ambtelijke en juridische capaciteit, andere prioriteiten en gebrek aan geld.

Met het indienen van het bezwaarschrift hopen de organisaties dat de provincie de vergunning zal weigeren of strengere voorschriften hanteert.