Gemeente Nieuwegein

Collegebesluiten van 9 augustus 2005

B&W-belicht bevat samenvattingen van de openbare besluiten uit de wekelijkse collegevergadering. Hoewel deze samenvattingen met zorg zijn samengesteld, kunt u er geen rechten aan ontlenen: de samenvattingen geven immers een beknopt beeld van de beleidsstukken waarover het college heeft besloten.

Portefeuille van burgemeester Cor de Vos

Notitie Internationaal Beleid (2005/15276)
Om het internationaal beleid beter af te kunnen stemmen op nieuwe Europese en internationale invloeden op lokaal niveau is een nieuwe kadernotitie opgesteld: "Een betrokken New Town, internationaal beleid in Nieuwegein". In de notitie worden de belangrijkste doelstellingen voor het internationaal beleid in de komende vier jaar benoemd. Daarbij wordt meer balans aangebracht in de motivering voor het voeren van een internationaal beleid. Betrokkenheid met bestuurlijke en stedelijke ontwikkeling van steden in andere delen van de wereld blijft een kernonderdeel van het internationaal beleid. Daarnaast komt nu meer aandacht voor de opbrengst van internationale samenwerking voor de lokale gemeenschap en de gemeentelijke organisatie.

Opzet raadscommissievergadering ABZ over Nieuwegein Kiest op Maat vragen (2005/15371)
Het college is akkoord gegaan met de opzet van de raadscommissievergadering Algemeen Bestuurlijke Zaken van 25 augustus. De vergadering gaat in zijn geheel over Nieuwegein Kiest op Maat. Het college informeert de raadscommissie tijdens deze vergadering over de stand van zaken.

Portefeuille van wethouder Carla Breuer

Voordracht Platform Gehandicapten en Chronisch Zieken Nieuwegein (2005/12753)
Het college gaat akkoord met de voordracht van het Platform Gehandicapten en Chronisch Zieken Nieuwegein voor het ontslaan en de benoeming van een aantal leden.

Portefeuille van wethouder Evert van Linge

De Palmtorens (2005/15245-12760-11915-9964)
De aanvraag voor een vrijstellingsprocedure van het Bestemmingsplan Stadscentrum (globaal) voor het realiseren van twee kantoortorens van respectievelijk 99 en 70 meter met een parkeergarage voor 225 parkeerplaatsen heeft van 26 mei tot en met 22 juni ter inzage gelegen voor het geven van zienswijzen. Het college heeft vastgesteld dat de binnengekomen twee reacties geen aanleiding geven tot weigering dan wel aanpassing van de vrijstelling. Daarom heeft het college besloten dat een verklaring van geen bezwaar bij de provincie wordt aangevraagd.

Voorontwerp bestemmingsplan Doorslag (2005/15246)
In het kader van het project "Actualisering Bestemmingsplannen" is in augustus 2004 de startnotitie voor de herziening van het bestemmingsplan Doorslag
in het college behandeld. Inmiddels is het voorontwerp bestemmingsplan Doorslag af. Het college stemt in met het voorontwerp bestemmingsplan Doorslag en biedt het voorontwerp bestemmingsplan Doorslag ter kennisgeving aan aan de commissie RIM van 23 augustus 2005.

Voorontwerp-bestemmingsplan Oudegein-Hoge Landen (2005/15247) In het kader van het project "Actualisering bestemmingsplannen" is in augustus 2004 de startnotitie voor de herziening van het bestemmingsplan Oudegein-Hoge Landen in het college behandeld. Inmiddels is het voorontwerp bestemmingsplan Oudegein-Hoge Landen af. Het college stemt in met het voorontwerp-bestemmingsplan Oudegein-Hoge Landen en biedt het voorontwerp-bestemmingsplan Oudegein-Hoge Landen ter kennisgeving aan aan de commissie RIM van 23 augustus 2005.

Ontwerp-Regionaal Structuurplan (2005/15248)
Het college heeft kennisgenomen van het ontwerp-Regionaal Structuurplan (ontwerp-RSP), dat het Bestuur Regio Utrecht (BRU) in samenwerking met de deelnemende gemeenten in het BRU heeft opgesteld. Dit plan geeft de ruimtelijke ontwikkeling voor de regio Utrecht voor de komende 10 jaar. Het BRU heeft de BRU-gemeenten om een inspraakreactie gevraagd. Het college stelt de raad voor in te stemmen met de inspraakreactie van de gemeente Nieuwegein. Daarin geeft het college aan dat het ontwerp-RSP een compact en leesbaar ruimtelijk plan is. Het college herkent de twee schaalniveau's in de regio - een dynamische westkant en een ontspannen oostkant - waarvan het ontwerp- RSP uitgaat. Daarnaast kan het college zich goed vinden in het ambitieniveau en de daarbij behorende opgaven. Enkele uitgangspunten - bijvoorbeeld rondom leefkwaliteit en leefbaarheid -vindt het college echter te beperkt uitgewerkt in de ambities. Het college hecht veel belang aan een goede implementatie van het plan. Daarbij is het noodzakelijk om goede uitvoeringsafspraken te maken. Het BRU zal te zijner tijd ook nog burgers uitnodigen om te reageren op het RSP.

Parkeergarage Antoniusziekenhuis (2005/)
Het college vraagt met het conceptraadsvoorstel en -besluit aan het presidium om de raad zijn vrijstellingsbevoegdheid ex artikel 19 lid 1 en 19a van de Wet op de Ruimtelijke Ordening te delegeren aan het college van burgemeester en wethouders voor de realisering van een parkeergarage bij het Antoniusziekenhuis.

Implementatieplan projectorganisatie Binnenstad (2005/15334) In navolging van het eerdere collegebesluit over de opzet van de organisatie van het project Binnenstad heeft het college nu een nadere uitwerking van deze organisatie vastgesteld. Doel hiervan is de werving van de projectdirecteur in gang te kunnen zetten. Deze zal zich bezig gaan houden met de gedetailleerde uitwerking van de nieuwe projectorganisatie. Door de nieuwe organisatie van het project Binnenstad worden de lijnen naar het college korter en de (bestuurlijke) aansturing directer. Ook wordt de interne communicatie over dit project, tussen de projectorganisatie, het ambtelijk topmanagement en het college vanaf 1 september op een nieuwe manier gestroomlijnd.

Herstructurering project Gemeenschappelijk Wonen in Fokkesteeg (2005/10997) Jutphaas Wonen gaat het GW-project (Gemeenschappelijk Wonen) in Fokkesteeg herstructureren. Hiervoor is het noodzakelijk dat een aantal bewoners van het project moet verhuizen omdat hun woonruimte ingrijpend wordt verbouwd. In Vreeswijk worden nu 11 jongerenwoningen opgeleverd. Deze woningen zijn qua huurprijs en grootte geschikt voor de bewoners die het GW-project moeten verlaten. Na herstructurering worden er nieuwe zelfstandige woonruimten aan het project toegevoegd. Het college heeft besloten éénmalig de 11 woningen toe te wijzen aan jongeren uit het GW-project. Verder heeft ze bepaald dat de nieuwe woningen die worden toegevoegd aan het GW-project volgens de regionale huisvesting worden toegewezen.

Bezwaarschrift de heer Van Tol (2005/7979)
De gemeente heeft een bezwaarschrift ontvangen van de heer Van Tol met betrekking op het raadsbesluit van 17 februari 2005 over de vaststelling van het voorbereidingsbesluit Binnenstad voor het gedeelte Antoniusziekenhuis Nieuwegein. Het bezwaar richt zich met name op de voorgenomen realisatie van de gemeentelijke parkeergarage op het terrein van het Antoniusziekenhuis. Het college heeft kennis genomen van het bezwaarschrift en van het advies van de Commissie Bezwaarschriften. De Commissie Bezwaarschriften adviseert om het bezwaarschrift niet-ontvankelijk te verklaren omdat de heer Van Tol geen belanghebbende is en om het raadsbesluit van 17 februari 2005 in stand te houden. Het college vraagt het presidium de stukken te agenderen voor de raadscommissie RIM van 23 augustus. De gemeenteraad beslist uiteindelijk over het bezwaarschrift.

Portefeuille wethouder Corrie van Rooijen
Deze week geen besluiten in deze portefeuille.

Portefeuille wethouder Martin Monrooij

Vaststelling bouw- en sloopvergunningen (2005/.....) Het college heeft een lijst met de te verlenen bouw- en sloopvergunningen vastgesteld. Deze lijst verschijnt in principe volgende week woensdag als openbare bekendmaking in de Molenkruier.

(*) Het presidium is een vertegenwoordiging uit de gemeenteraad, bestaande uit burgemeester, vijf raadsleden en de raadsgriffier. Het presidium doet een voorstel aan de gemeenteraad en de raadscommissies over welke stukken op welke wijze behandeld worden in hun vergadering.

(Deze B&W-Belicht bevat waarschijnlijk niet de samenvattingen van álle openbare besluiten van de laatste collegevergadering. Ook staan er waarschijnlijk enkele samenvattingen in van besluiten uit éérdere collegevergaderingen. De publicatie van een samenvatting in B&W-Belicht wordt namelijk regelmatig één of twee weken uitgesteld, omdat de gemeente eerst direct betrokkenen wil inlichten over het besluit. Daarmee voorkomt de gemeente dat direct betrokkenen via de pers bericht krijgen over besluiten die hen heel direct aangaan.)

Invoerdatum 11-8-2005