Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 235

datum: 11 augustus 2005

Cameratoezicht op Neptunusplein en Noordewierweg

Op de hotspots Neptunusplein en de Noordewierweg zijn vanaf vandaag mobiele camera's in gebruik genomen. Met de inzet van camera's hopen gemeente en politie de pakkans van criminelen te verhogen en hen in ieder geval af te schrikken. Of dit werkelijk het geval is, zal pas na verloop van tijd geconstateerd kunnen worden. De camera's blijven in ieder geval tot eind dit jaar hangen. Dan wordt de inzet van mobiele camera's geëvalueerd en besluit het college van burgemeester en wethouders óf en in welke vorm het cameratoezicht gehandhaafd blijft.

Noordewierweg
De camera's op de Noordewierweg hangen op twee plaatsen. Bij de kerk (ter hoogte van de Lekstraat) en bij de horecastrip (ter hoogte van de Tulpstraat). Ingegooide kerkramen, vernielingen aan het bushokje en overlast van jongeren waren redenen om bij de Lekstraat een camera op te hangen. In de omgeving van de horecastrip hebben zich een aantal ernstige incidenten voor gedaan in het verleden en er is sprake van veel overlast. Bewoners hebben tijdens buurtavonden gevraagd om cameratoezicht op de Noordewierweg.

Neptunusplein
Op het Neptunusplein komen drie camera's te hangen, omdat deze locatie groter en onoverzichtelijker is. Twee camera's hangen aan de zijde van de Van Randwijcklaan, ter hoogte van de parkeerplaats en de telefooncel. De derde camera hangt op de hoek Neptunusplein/ Van Spielbergenstraat. Regelmatig krijgt de politie meldingen van incidenten of overlast op het Neptunusplein. Daarbij gaat het om straatroof, overlast van jeugd en dak- en thuislozen, diefstal van fietsen, auto-inbraken, alcoholgebruik op de openbare weg, vechtpartijen en vernielingen.

Informatie: Tianne van Woudenberg, communicatieadviseur Concernstaf, campagne Veilig op straat, telefoon 033 469 43 69 of e-mail t.vanwoudenberg@amersfoort.nl


---- --