Gemeente Barendrecht

Persbericht Gemeente Barendrecht

Geen 80 km op A15:
Barendrecht betreurt besluit ministeries

BARENDRECHT (donderdag 11 augustus 2005) ­ Barendrecht betreurt het dat de maximumsnelheid op de A15 niet wordt teruggebracht tot 80 km p/uur. Minister Peijs van Verkeer en Waterstaat liet dat mede namens staatssecretaris Van Geel van Milieu en minister Donner van Justitie weten in een re- actie op de gezamenlijke brief van diverse gemeenten uit de Drechtsteden. Wel is de gemeente blij met de voortvarende aanpak van het Rijk met betrekking tot de stimuleringsregeling voor schonere dieselmotoren voor de scheepvaart. Dit is specifiek voor Barendrecht belangrijk in verband met het scheepvaartverkeer op de Oude Maas.

Op 19 januari 2005 hebben Barendrecht, Zwijndrecht, Alblasserdam, Dordrecht, Hendrik Ido Ambacht, Pa- pendrecht, Ridderkerk, en Sliedrecht in een brief de ministeries van VROM, Verkeer en Waterstaat en Justi- tie gevraagd maatregelen te treffen en budget te reserveren voor het verbeteren van de luchtkwaliteit. In een brief laat minister Peijs mede namens staatssecretaris Van Geel en minister Donner weten dat er vanuit het Rijk wel een aantal maatregelen worden getroffen voor verbetering van de luchtkwaliteit, maar dat er geen maximum snelheid van 80 kilometer per uur wordt ingesteld op de door de gemeenten voorgestelde snel- wegtracé's. Uit berekeningen van het Ministerie is gebleken dat de doorstroming rondom de Drechtsteden hierdoor niet verbetert en de luchtkwaliteit daarmee dus ook nauwelijks.

Verder laat de minister weten dat het Rijk het gebruik van schone auto's bevordert door ze vrij te stellen van belasting van personenauto's en motorrijwielen (BPM). Daardoor wordt het gebruik bevorderd van voertui- gen die rijden op schonere grondstoffen zoals elektriciteit en waterstof. Het wegvangen van stikstofdioxide en fijn stof neemt het Rijk mee in het Innovatieprogramma Lucht. De aanleg van de A4-zuid komt pas na 2015 aan de orde. Dat laatste betreurt Barendrecht, omdat de aanleg van A4-zuid tot minder verkeer leidt in de regio en daardoor een gunstig effect heeft op de luchtkwaliteit. In haar brief roep minister Peijs de ge- meenten op ook zelf maatregelen te treffen voor verbetering van de luchtkwaliteit. De door de minister ge- vraagde inbreng van de gemeente door middel van een aanpassing van het eigen wagenpark met als gevolg het terugdringen van uitstoot van schadelijke stoffen levert voor Barendrecht geen verbetering van de lucht- kwaliteit op gezien de zeer beperkte omvang van het wagenpark. Wel probeert de gemeente op andere ma- nieren een bijdrage te leveren aan een betere luchtkwaliteit. Een voorbeeld hiervan is het eventuele haal- baarheidsonderzoek voor windturbines, waarover het college binnenkort een besluit neemt. Het gaat hierbij om een haalbaarheidsonderzoek om te kijken of de realisatie van windturbines financieel en technisch haal- baar is voor Barendrecht.

Noot voor de pers,