FNV

FNV wil koopkracht overeind houden

Het kabinet moet er alles aan doen om de koopkracht op peil te houden. Anders trekt de FNV zijn steun in voor een reeks hervormingsplannen. Dat zegt FNV-vice-voorzitter Ton Heerts over het bericht dat veel mensen volgend jaar in koopkracht achteruitgaan.

Het kabinet moet over de brug komen met lastenverlichting, anders trekt de FNV zijn steun in voor hervormingen van onder meer het zorgstelsel, WW, WAO en het vroegpensioen.

Dat zegt de vakcentrale in reactie op nieuwe berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB). Daaruit blijkt dat zonder compenserende maatregelen veel Nederlanders er opnieuw op achteruit dreigen te gaan.

Belofte

Heerts verwijst naar het voorjaarsoverleg begin juli. Daar deed het kabinet de belofte dat volgend jaar de koopkracht zou stijgen. "Na twee jaar lastenverzwaringen, wordt het eindelijk tijd om de lasten van burgers te verlichten'', zo zegt Heerts.

Volgens de FNV is daar ook ruimte voor, omdat de sociale fondsen voor werknemersverzekeringen als de WAO en WW overvol zitten. Verlaging van de sociale premies die werkgevers en werknemers nu betalen, maakt bovendien arbeid goedkoper en betekent een stimulering van de economie.

Steun

De FNV heeft de afgelopen tijd onder bepaalde voorwaarden ingestemd met ingrijpende hervormingen van de bijstand, Werkloosheidswet, de WAO, het vroegpensioen en het zorgstelsel.

Heerts: "Het kabinet heeft veel toezeggingen gedaan. Als blijkt dat wij nu een kat in de zak hebben gekocht, dan acht de FNV zich niet meer gebonden aan gemaakte afspraken.''

Dat kan gevolgen krijgen voor bijvoorbeeld de CAO-onderhandelingen. Ook kan de behandeling van wetsvoorstellen voor de nieuwe WAO en WW in de Eerste en Tweede Kamer onder druk komen te staan.