Socialistische Partij

Openbaarheid topsalarissen geen wondermiddel, maar wel nodig

11-08-2005 * Volgens de Raad van State zorgt het openbaar maken van topsalarissen in de publieke sector er niet voor dat de salarissen van bestuurders gematigd worden. "Dat betekent niet automatisch dat we tegen openbaarheid moeten zijn, sterker nog, het roept om meer maatregelen," zegt SP-Kamerlid Arda Gerkens.

Arda Gerkens "Openbaarheid is goed, laat de mensen die enorme hoeveelheden belastinggeld in hun zak steken maar uitleggen waarom ze dat ook echt verdienen," stelt Gerkens, SP-woordvoerder Economische Zaken in de Tweede Kamer. "Het is onzin om de salarissen geheim te houden in de hoop dat men dan vanzelf matigt."

Dit voorjaar buitelden ministers over elkaar heen om de hoge salarissen van bestuurders van energiebedrijven te veroordelen. Balkenende sprak van "exorbitante zelfverrijking" en wilde deze aanpakken met "alle mogelijkheden" die er zijn. Maar hij blijft steken bij een vrijblijvende oproep en het openbaar maken van salarissen.

Gerkens: "Waarom geen echte maatregelen? Maak het ministerssalaris het absolute maximum in de publieke sector en koppel de lonen van bestuurders aan de CAO-lonen. En voer desnoods ook belastingmaatregelen in, zoals een hogere belasting voor de meest extreme graaisalarissen van boven de EUR 500.000,- per jaar."

"Terwijl aan de top men zich steeds makkelijker verrijkt, moet de rest van Nederland zich matigen. En dat terwijl steeds meer mensen moeite hebben om rond te komen!"