Slimme voorbeelden duurzame energie in de Energietuin

De kleine aarde - boxtel

Toepassingen voor woon- en werkomgeving te zien op Eco-park De Kleine Aarde in Boxtel

Slimme voorbeelden van duurzame energie in de Energietuin

Wie zich wil oriënteren op mogelijkheden om duurzame energie te gebruiken in de eigen woon- en werkomgeving, kan dat doen in de Energietuin van De Kleine Aarde in Boxtel. Daar zijn onder andere zonnepanelen, nokboilers, kleine windturbines en warmtepompen te zien die toepasbaar zijn voor vrijwel ieder huis of bedrijf. De Energietuin is gerealiseerd met steun van bedrijven voor duurzame energietechniek, SenterNovem en de gemeente Boxtel.

'Rendabele tak van sport'

De klimaatverandering, en de schaarste aan grondstoffen en energie vormen voldoende aanleiding om duurzame vormen van energie te zoeken, vindt directeur Marijke Kuipers van De Kleine Aarde. 'Driedubbele winst', schrijft zij in het gelijknamige magazine van De Kleine Aarde, 'je spaart het milieu, je portemonnee en met behulp van slimme techniek verhoog je ook nog je comfort. Kortom: energie besparen is een rendabele tak van sport.' Adviseur Ruud van Rijn van Bosch & Van Rijn consultants was betrokken bij de inrichting van de Energietuin. 'Mijn idee was om in de Energietuin te laten zien hoe je eenvoudig iets kunt doen met duurzame energie, privé én op het werk. Niet 'grote stappen snel thuis', maar wel iets heel wezenlijks.' Volgens Ruud van Rijn is een zonneboiler voor de consument de eenvoudigste manier om energie te reduceren. 'Je investeert tweeduizend euro en je bespaart de helft op je gaskosten voor warm water.' Volgens Van Rijn is de aanschaf en installatie van een zonneboiler in gemiddeld acht jaar terug te verdienen. 'Wie verbouwingsplannen heeft, of een nieuw huis laat bouwen, moet zeker een zonneboiler, warmtepomp of een apparaat voor micro-warmtekrachtkoppeling overwegen. Dat zijn haalbare technieken', zegt Van Rijn.

Openingstijden

De Kleine Aarde is tot en met 31 oktober elke dag behalve maandag open van 10 tot 17 uur. Op dinsdag en donderdag zijn er speciale Energietuin-excursies. De toegangsprijs is 5 euro voor volwassenen en 2,50 euro voor kinderen van 9-12 jaar. Kinderen tot en met 8 jaar mogen gratis naar binnen. Ook Vrienden (donateurs) van De Kleine Aarde hoeven geen toegangsprijs te betalen. Bezoekadres De Kleine Aarde: Het Klaverblad 1, 5283 TV Boxtel, telefoon (0411) 68 49 21, www.dekleineaarde.nl

Wat is De Kleine Aarde?

De Kleine Aarde is het Centrum voor een Duurzame Leefstijl in Boxtel, dat zoveel mogelijk mensen wil inspireren tot een duurzame leefstijl. Deze leefstijl is gebaseerd op landbouwmethoden, voedingsgewoonten en een bewuste omgang met energie en grondstoffen, waarmee we het milieu ontzien en ook in andere landen een duurzame ontwikkeling ondersteunen. Een duurzame leefstijl kun je afmeten aan je Mondiale Voetafdruk. Dat is een methode waarmee je de ruimte- en milieubelasting van een land, gemeente of persoon kunt berekenen. De voetafdruk van de Nederlander is te groot. De Kleine Aarde stelt zich tot doel alternatieven aan te reiken om ieders voetafdruk te verkleinen. Daarvoor heeft het een Bezoekerscentrum ingericht en beheert het voorbeeldtuinen op het Eco-park in Boxtel. Ook geeft het voorlichting via het gelijknamige kwartaalmagazine, de website, rondleidingen, cursussen, en lezingen. De Kleine Aarde is een van de goede doelen van de Nationale Postcode Loterij. In Nederland zijn ruim 7.800 mensen 'Vriend' van De Kleine Aarde.

Boxtel, 11 augustus 2005


Noot voor de redactie,