Stijging vast salaris van top bedrijfsleven in 2005 gehalveerd

Berenschot

Uit berenschot salarisenquete blijkt:


UTRECHT, 11 augustus - Het vaste salaris van de top van het be-drijfsleven steeg in 2005 met 2,5 procent. In 2004 bedroeg de stijging nog 5 procent. Dat blijkt uit een breed opgezet beloningsonderzoek dat adviesbureau Berenschot jaarlijks onder ruim 500 bedrijven uit diverse sectoren houdt.

Uit de resultaten van de Berenschot Salarisenquête blijkt dat de top van het bedrijfsleven verantwoordelijkheid neemt voor de salarisontwikkeling. 'Uiteraard hebben we het over het gemiddelde van zowel beurs- (Midkap), als niet beursgenoteerde ondernemingen, waarbij substantiële uitschieters naar boven, maar ook zeker naar beneden zijn waargenomen' aldus Rogier Noordenbos en Marsel in 't Veen van Berenschot.

Na twee 'vette' jaren voor de top van het bedrijfsleven is de op-waartse trend langzaam aan het afzwakken, zo blijkt uit het onder-zoek. Gevoelsmatig, maar ook te onderbouwen door cijfers, is nu als het om salariëring gaat de 'onderkant' van de organisatie aan de beurt. In 2004 en 2003 waren het voornamelijk de directeuren en raden van commissarissen die de koers van de diverse organisaties richting gaven en nu zal het midden- en lager management van orga-nisaties de uitgezette koers moeten consolideren, aldus managing consultant In 't Veen van Berenschot. Het adviesbureau signaleert een duidelijke ommezwaai van een beleidsmatige naar een meer ope-rationele aansturing ('hands-on')waarmee de uitgezette koers moet worden vastgehouden.

Het variabele deel (bonus, winstuitkering, e.d.) van de beloning laat nog steeds op zich wachten. Noemswaardige bonussen, relatief gezien uiteraard, zijn nog niet aan de orde van de dag. Er is wel een stijgende lijn te zien ten opzichte van het vorige jaar (ruim 1% in 2005 versus -1 procent in 2004), maar het houdt nog niet over. Lo-gisch eigenlijk, aldus de Berenschot-onderzoekers, want bonussen, winst en tantièmes, laten zich pas uitbetalen als het goed gaat met de onderneming. De relatie met de winstdoelstelling(en) van de organisatie is nog even hard gedefinieerd als in 2004 en een sub-stantiële verbetering in de netto winst van organisaties is nog niet ingezet, eventuele uitzonderingen daargelaten.