Partij van de Arbeid


Klaas de Vries

Tweede Kamerfractie PvdA 10 augustus 2005


Aan de leden van de Vaste Commissie voor Justitie


Hedenmiddag is op het Plein een demonstratie gehouden met als hoofdaandachtspunt de situatie van vijf Iraanse hongerstakers, die vanuit Ter Apel zijn overgeplaatst naar andere opvanglocaties. De conditie van de hongerstakers is, naar werd meegedeeld, buitengewoon ernstig. De demonstranten hebben mij een petitie aangeboden, die gericht is aan de Vaste Commissie voor Justitie. Ik zend u daarvan derhalve hierbij een exemplaar.


Mede namens de collega's Van Gent (GroenLinks) en De Wit (SP) doe ik u twee voorstellen.
1. Namens de Commissie de Minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie te verzoeken de Kamer op de kortst mogelijke korte termijn in te lichten over de wijze waarop van de zijde van de minister met de hongerstaking is en wordt omgegaan en welke overwegingen daarbij een rol hebben gespeeld, c.q. spelen;
2. Een hoorzitting te organiseren, kan het zijn in de eerste week na het reces, over de gebeurtenissen in Ter Apel.


Ter toelichting op het laatste verzoek diene het volgende. De situatie rond het Vertrekcentrum in Ter Apel is de afgelopen maanden ernstig verslechterd.
Het is noodzakelijk dat de Vaste Commissie zich laat informeren over wat is voorgevallen en nagaat wat daarvan de oorzaak is. Daartoe lijkt het aangewezen op zeer korte termijn een hoorzitting te beleggen, waarin betrokkenen hun visie op de gebeurtenissen kunnen geven. De te horen personen zouden afkomstig moeten zijn uit de kring van bewoners van het vertrekcentrum, de plaatselijke en evt. provinciale politiek en van organisaties die bij de gebeurtenissen betrokken zijn geweest. Aan de hand van de ingewonnen informatie kan daarop een overleg met de minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie worden gevoerd.


Teneinde niet onnodig tijd te verliezen, stellen wij voor hiertoe schriftelijk te besluiten en bij instemming met dit voornemen schriftelijk overleg te voeren over uit te nodigen personen.


Mede namens voornoemde collega's,


Klaas de Vries