Politie Midden- en West Brabant

Politie houdt 11 jongeren aan voor brandstichting

TILBURG, 11 augustus 2005

TILBURG: De politie van het team Tilburg West heeft in de afgelopen drie weken elf jongeren aangehouden die er van verdacht worden zich in wisselende samenstelling in de Kruidenbuurt te hebben schuldig gemaakt aan bedreiging, mishandelingen, openlijke geweldpleging en het gooien van eenbrandbom. Er worden morgen drie verdachten voorgeleid. Er zitten er nog drie verdachten in bewaring. Vijf verdachten zijn inmiddels geschorst uit hun bewaringstelling of weer in vrijheid gesteld.

Het team Tilburg West kreeg veel klachten over een groep hangjongeren die zich s-avonds en in de weekends voornamelijk ophielden in de Kruidenbuurt en in de omgeving van het Paletplein. De meldingen bestonden onder meer uit geluidsoverlast, onderlinge vechtpartijtjes en intimidatie van voorbijgangers en bewoners. Regelmatige surveillances en inzet van de wijkagent en andere instanties hebben de overlast echter niet beëindigd. Er was sprake van escalatie waarbij het in aanvang ging om een bedreiging en mishandeling maar uiteindelijk uitliep op het gooien van een brandbom.

Op zondag 17 juli jl., werd omstreeks 20.00 uur op de Hoflaan tijdens een ruzie tussen jongeren een 18-jarige Tilburger met een mes bedreigd. Zijn 22-jarige broer werd dezelfde avond op het Ganzerikhof mishandeld. Dezelfde avond arresteerde de politie een 16-jarige knul.

Op maandag 1 augustus werden omstreeks 20.30 uur op de Vlierlaan een 43-jarige man en zijn 38-jarige echtgenote mishandeld. De man was vanwege overlast naar buiten gegaan . Hij slaagde erin een van de knullen vast te pakken. Deze 18-jarige jongen is vervolgens door de politie overgenomen en aangehouden. Beide slachtoffers deden aangifte.

Vervolgens werden bij dit echtpaar zoals eerder gemeld, de nacht van dinsdag 2 op woensdag 3 augustus, omstreeks 00. 30 uur twee ramen van de voordeur ingegooid. Vervolgens werd een molotovcocktail naar binnen gegooid. In de woning bevonden zich op dat moment de hoofdbewoner en hun vier kinderen, waaronder een logeetje. De brandende fles ging gelukkig niet kapot en kon door de 43-jarige aangever buiten gezet worden. In de omgeving kon de politie direct een 16-jarige jongen arresteren

De politie van het team Tilburg West nam de bovengenoemde zaken zeer hoog op en heeft daarop elf verdachten, allen woonachtig in Tilburg, in de leeftijd van 13 tot en met 18 jaar, aangehouden. Het onderzoek is nog niet afgerond, nieuwe aanhoudingen worden daarom niet uitgesloten

Auteur: Willem van Hooijdonk