Gemeente Zaanstad

B & W besluiten week 32

donderdag 11 augustus 2005

Voortgang stedelijk vernieuwingsprogramma Zaandam Zuid Oost

Rondom het stedelijk vernieuwingsprogramma Zaandam Zuid Oost heeft het College van B & W een aantal (voortgangs)documenten bekrachtigd. Voor de noordelijke rand van Zaandam Zuid Oost is samen met partners een ruimtelijk kader ontwikkeld. Dit kader dient als toetsingsinstrument voor bestaande en toekomstige ontwikkelingen. Eind juni werd het kader gepresenteerd aan betrokken bewoners. Toen werd ook het plan voor de locatie Tjalkstraat (nieuwe woningen) in beeld gebracht door de ontwikkelaar. Het College stelt het ruimtelijk kader nu vast. Ook is een eerste voortgangsrapportage gemaakt en er zijn afspraken gemaakt rondom prestaties van diverse partijen. Beide zijn ook door B&W bekrachtigd en ter kennisgeving aan de gemeenteraad gestuurd.

Leerlingen- , zwem- en gymvervoer vervoer gegund

Het College van B & W heeft, alles overwegende, besloten het kleinschalig leerlingen-, zwem- en gymvervoer op onderdelen te gunnen aan drie vervoersbedrijven. Het leerlingenvervoer wordt de komende drie jaar verzorgd door Garskamp Personenvervoer B.V. en Connexxion Taxi Services. Het zwem- en gymvervoer wordt verzorgd door Bakker Travel. Garskamp verzorgt het leerlingenvervoer naar voornamelijk bestemmingen in de Zaanstreek , Purmerend en Amsterdam. Connexxion voornamelijk naar bestemmingen in Alkmaar, Kennemerland en Haarlem. De genoemde bedrijven kunnen door de gunningen nu snel aan de slag met hun voorbereidende werkzaamheden zodat het leerlingenvervoer met ingang van het nieuwe schooljaar goed kan verlopen.

Markt Zaandam door kermis tijdelijk naar Rozengracht

Het College van B & W besloot de Zaandamse markt voor vier dagen te verplaatsen van de Burcht naar de Rozengracht. Het gaat om de donderdagen 8 en 15 september en twee zaterdagen 10 en 17 september. De tijdelijke verplaatsing is nodig omdat op die data de geplande Zaandammer kermis op de Burcht staat. In eerste instantie zou de markt tijdelijk naar de locatie Vermiljoenweg nabij de sporthal de Vang gaan. Het huidige bestuur van de ambulante handel vindt echter dat een locatie buiten het centrum niet goed is voor de markt. De Rozengracht kwam in beeld omdat door de verplaatsing van de sloop van de Bernhardbrug het (tijdelijke) Verkeerscirculatieplan Inverdan later in werking treedt. De Rozengracht kan hierdoor op marktdagen afgesloten worden voor verkeer. Voor 2006 en de daaropvolgende jaren zal de gemeente voor de kermisperiode een nieuwe locatie zoeken. De gemeente doet daar een onderzoek voor, dit in overleg met de ambulante handel.

Wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV)

Het College van B & W stelt de gemeenteraad voor de Algemene Plaatselijke verordening ( APV) te wijzigen, waardoor op grond van het levensgedrag een horeca - exploitatievergunning kan worden geweigerd. Om gevaar van misbruik van vergunningen te verkleinen is het noodzakelijk om de houder van een vergunning te screenen op zijn/haar levensgedrag. De gemeente dient onderzoek te doen naar de integriteit en antecedenten van de houder van de houder voordat ze een zogenaamd BIBOB advies kan aanvragen bij het ministerie van Justitie. BIBOB staat voor Bevordering Integriteitsbeoordeling door het openbaar Bestuur. Dit onderzoek kan alleen gedaan worden als de gemeente hier juridische bevoegdheden voor heeft . Deze bevoegdheden zijn er nu wel als het gaat om een Drank- en Horecavergunning, een vergunning voor een speelautomatenhal en de exploitatievergunning seksinrinrichting, maar niet bij een horeca exploitatievergunning. Door de wijziging wordt dit alsnog geregeld.

Bestuursrapportage

Het College van B & W is akkoord gegaan met de halfjaarlijkse bestuursrapportage van de gemeentelijke organisatie en legt deze ter vaststelling voor aan de gemeenteraad. In deze rapportage wordt verantwoording afgelegd over de eerste maanden van 2005 en wordt een prognose gegeven tot het einde van het jaar. De financiële prognose wijst per saldo op een tekort van euro 1,7 miljoen aan het einde van het jaar. Oorzaak zijn vooral externe factoren, zoals de aanpassingen in het budget van de Wet Werk en Bijstand en de uitspraak van de belastingrechter op de aanslag precariobelasting PWN. Momenteel worden maatregelen geïnventariseerd om dit voorziene tekort op te kunnen vangen.