Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2005-518       |
|                                            |Arnhem|28 juli 2005   |
|                                            |,     |               |
uitnodiging pers ondertekening convenant jeugdbeleid regio rivierenland

GEMEENTEN IN REGIO RIVIERENLAND EN PROVINCIE GELDERLAND KOMEN TOT OVEREENSTEMMING OVER JEUGDBELEID Prioriteit in convenant is de onderlinge samenwerking tussen gemeenten en de provincie

Op 11 augustus sluiten de negen gemeenten in de regio Rivierenland en de provincie Gelderland een convenant Jeugdbeleid om 11.00 uur in het gemeentehuis Lingewaal in Asperen. In het convenant komen de partijen overeen hoe het jeugdzorgbeleid van de provincie aan kan sluiten bij het lokaal preventief jeugdbeleid van de betrokken regiogemeenten (Lingewaal, Culemborg, Maasdriel, Neder-Betuwe, Neerijnen, Geldermalsen, Buren, Tiel en Zaltbommel). Provincie en gemeenten maken in een uitvoeringsprogramma werkafspraken rond een aantal thema's op het terrein van Jeugdbeleid. In deze regio gaat het er vooral om dat de gemeenten hun krachten bundelen om het jeugdbeleid gezamenlijk vorm te geven.

Zorg en onderwijs
Het convenant voor regio Rivierenland is de derde in de provincie dat wordt getekend. Voor ruim tien thema's maken de negen onderlinge gemeenten en provincie werkafspraken, zoals het creëren van kansen en ontwikkelingsmogelijkheden voor de jeugd, het voorkomen van achterstanden en zorgen voor een goede afstemming en samenhang bij de ondersteuning en zorg voor jongeren en hun ouders. Speciale aandacht gaat uit zorg en onderwijs; er worden zorgstructuren voor het primaire onderwijs ontwikkeld en verder vormgegeven. Voor de ROC's komen er concrete acties om het voortijdig schoolverlaten te verminderen o.a. door middel van verbeteringen in de leerplichtadministratie. Daarnaast wordt gestart aan de ontwikkeling van één digitale socialeverwijzingskaart voor inwoners en professionals in de regio Rivierenland. De gemeente Geldermalsen heeft reeds positieve ervaringen opgedaan met het vormgeven van een zorgstructuur in het primair onderwijs een zal op de bijeenkomst van 11 augustus haar ervaringen presenteren.

Noodzaak voor goede afspraken
De provincie sluit met totaal acht regio's in Gelderland convenanten rond Jeugd(zorg)beleid. Dat is nodig door de invoering van de nieuwe wet op de jeugdzorg die sinds 1 januari 2005 van kracht is en die een verschuiving van taken en verantwoordelijkheden voor de verschillende overheden tot gevolg heeft. De provincie krijgt een nieuwe verantwoordelijkheid waar het gaat om de kwaliteit en de financiering van de jeugdzorg. Ook wat betreft een goede onderlinge aansluiting van hulpverlening in Gelderland. Gemeenten hebben een duidelijke preventieve taak, met als doel minder druk op de jeugdzorg en voorkomen dat psycho-sociale problemen bij jeugdigen toeneemt. De gemeenten moeten daartoe inhoud geven aan 5 functies: informatie en advies voor jeugdigen en hun ouders, signalering, toegankelijkheid hulpaanbod, lichte pedagogische hulpverlening en zorgcoördinatie. De andere vijf convenanten met Gelderse regio's volgen in de komende maanden.

Inhoud convenanten
In de convenanten staat beschreven hoe het jeugdzorgbeleid van de provincie kan aansluiten bij het jeugdbeleid van de betrokken gemeenten. Het convenant bevat ook werkafspraken: in een regionaal uitvoeringsprogramma staan voor een vast aantal onderwerpen afspraken over wie-wat-wanneer doet.



Provincie Gelderland