Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Onderwerp: Hopen op een wonder in Gaza
Uitzenddatum: Do. 11 augustus 2005, 20.30u
Verslaggeving: Erwin Hoffmann

Volgende week begint Israël met de ontruiming van nederzettingen in bezet Palestijns gebied. Het gezin Neumann uit Gush Katif wil echter niet weg. Vader en moeder hebben weliswaar het zilver en een paar fotoalbums ingepakt, maar ze hopen nog steeds op een wonder. Een reportage.

Schadevergoeding
De familie Neumann, op de Israëlische televisie verschillende keren gevolgd voor een programma op Channel 2, wil niet vertrekken op 15 augustus. Op die dag eindigt de vrijwillige evacuatie en geldt elke Israëlische burger in de Gazastrook als illegaal. Ook kunnen de kolonisten dan geen aanspraak meer maken op 50.000 euro schadevergoeding en een vervangend huis.

Koffie drinken
Vader en moeder Neumann wonen al ruim twintig jaar in de Gazastrook en geloven dat het Gods wil is dat ze op die plek leven. Ze hebben nog niet naar een oplossing gezocht en weten nog niet waar ze heengaan. âWe blijven tot het laatste moment. We willen nog koffie drinken met de militairen en ze nog één keer duidelijk maken hoe we er over denken.â

Beloofd
Begin jaren tachtig woonden ze in Yammit, in de Sinaï-woestijn. Er was ze beloofd dat ze daar nooit hoefden te vertrekken. Dat bleek niet het geval. In 1982 werd Yammit ontmanteld toen Israël het gebied teruggaf aan Egypte.

Gazastrook
De familie Neumann dacht vervolgens dat ze goed zat in de Gazastrook, maar nu wordt dat gebied dus ook ontruimd.

Ontruiming
Ongeveer 8000 kolonisten moeten vertrekken uit de Gazastrook. Een deel heeft dat al vrijwillig gedaan. Op 17 augustus wordt begonnen met de eerste ontruiming door het leger van de achtergebleven kolonisten en hun medestanders. In totaal worden 21 nederzettingen ontmanteld. Daarna zal het Israëlische leger zich ook terugtrekken uit het gebied. Het territorium wordt dan overgedragen aan het Palestijns bestuur.