Landschap Noord-Holland

Persbericht

Castricum, 1 augustus 2005

14 augustus Open dag Balgzand

Vanaf 9.00 tot 16.00 uur bent u van harte welkom in Natuurinformatiecentrum Balgzand bij 't Kuitje voor een open dag op het Balgzand. Landschap Noord-Holland en de Waddenvereniging organiseren deze dag gezamenlijk. Met een kopje koffie kunt u de natuurinformatie tot u nemen, een prachtige diapresentatie bekijken, een alikruik van dichtbij bekijken, gluren naar honderden lepelaars, luisteren naar muziek of zomaar genieten van een prachtig waddenlandschap.

Het programma zit boordevol interessante excursies. Om 9.00 uur start er een wadexcursie. De wadbodem en haar bewoners wordt gevoeld, geroken en onderzocht onder leiding van een ervaren wadgids. Om 9.15 uur start er een excursie waarbij gekeken wordt naar de bijzondere wadflora. Om 10.00 uur bestaat er de mooie mogelijkheid om 't Kuitje te bereiken met de fraai gerestaureerde boot 'de Ransdorp'. Deze vertrekt dan vanaf de Oude Rijkswerf (Historische museumhaven Willemsoord) te Den Helder om via de haven en het Noordhollandsch kanaal bij 't Kuitje af te meren. De kosten bedragen 10,- euro p.p. voor een retour en bij voldoende belangstelling, vaart hij nog een keer.
Vanaf 11.00 uur begint het water te stijgen op het wad, reden om de rijke vogelstand op het Kooihoekschor samen met een deskundige te ontdekken met een verrekijker of telescoop. Iedereen kan op eigen gelegenheid langs de dijk wandelen of fietsen. Er staan 25 gratis fietsen klaar, een eigen fiets meenemen kan ook. Belangrijk om te vermelden is dat het verboden is om over de dijk zelf te lopen en verder te gaan dan het kijkpunt. Dit in verband met de noodzakelijke rust voor de tienduizenden vogels die dit gebied gebruiken tijdens hun trektocht.
Er is een grote kans om de groenpootruiter, tureluur, zwarte ruiter, rosse grutto, grutto, scholekster, kievit, bontbekplevier, bonte strandlopers, bergeenden, grauwe ganzen, lepelaars (misschien wel duizend stuks), aalscholver en minstens 5 meeuwensoorten te zien. Ook de poelruiter, slechtvalk, visarend, kleine zilverreiger, bruine kiekendief, zwarte ibis laten zich misschien zien. En er zijn altijd verrassingen. Vanaf 12 uur vertelt een gids bij het natuurinformatiecentrum over allerlei dieren die zwemmend en kruipend op Balgzand leven. Hij zal dit doen aan de hand van levende en dode dieren.

Bij de wadexcursies 's morgens zijn laarzen of oude gympies aan te bevelen. Neem ook reserve kleding mee.

Er is ook een natuurinformatiemarkt bij 't Kuitje met kramen van Landschap Noord-Holland, de Waddenvereniging, Vogelwerkgroep Den Helder, de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging, de Rangers van het Wereld Natuur Fonds en de Ransdorp, die deze gelegenheid nemen om iets te vertellen en laten zien over hun werk. Om dit alles een nog vrolijker noot te geven is er ook muzikale ondersteuning in de vorm van de Bangers en Mash band.

Natuurinformatiecentrum Balgzand, 't Kuitje, Oostoeverweg 80, 1786 PS Den Helder. Vanuit de richting Alkmaar: Volg de N9 langs het Noordhollandsch Kanaal. Volg de borden richting Industrieterrein Oostoever (dit is dezelfde richting als 'Leeuwarden'). Ga twee keer links. Over het viaduct ook weer links Oostoever op. Rij nu 2 km het industrieterrein op. Sla ongeveer 50 meter voor de Marinewerf rechtsaf Aan het eind van het weggetje onder aan de dijk staat het centrum. Vanuit de richting Wieringen: Volg de N99 en neem de afslag Industrieterrein Oostoever. Dit is vlak voor het Noordhollandsch Kanaal. Rij nu 2 km het industrieterrein op. Sla ongeveer 50 meter voor de Marinewerf rechtsaf. Aan het eind van het weggetje onder aan de dijk staat het centrum.

Voor meer informatie over kunt u contact opnemen met de InformatieWinkel van Landschap Noord-Holland, telefoon 0251-362762.