Itteren

Gesponsord door: Bours Holding B.V.

NIEUWS Dringende oproep aan alle inwoners Itteren! 14-aug-2005, Jan van Eechoud

Bij het BOM zijn de meeste Dorpsraden en bewonersorganisaties in het Grensmaasgebied aangesloten, namelijk die van Borgharen, Itteren, Voulwames, Geulle, Meers, Schipperskerk, Illikhoven, Vissersweert en Roosteren .

Het BOM en de aangesloten leden in het Grensmaasgebied hebben zich in de afgelopen vier jaar bijzonder ingespannen om de overheid ertoe te bewegen af te zien van de grootschaligheid van het Grensmaasproject. Dit in de overtuiging dat de doelstellingen van het project (grindwinning, natuurontwikkeling en vermindering van de kans op overstromingen) ook zonder een grootschalige aanpak te realiseren zijn. De overheid is het daar wel mee eens, maar wil er niet aan omdat grote gebieden nodig zijn voor de grindwinning waarmee het project moet worden betaald.

Dit overheidsbeleid heeft wel tot gevolg dat circa 4 miljoen kubieke meter zwaar vervuilde bovengrond langs de rivier wordt afgegraven en gestort in de gaten die de grindwinning veroorzaakt. Deze gaten worden in het plan eufemistisch dekgrondbergingen genoemd, maar in werkelijkheid zijn het stortplaatsen voor vervuilde grond die moeten voorkomen dat deze grond tegen hoge kosten gesaneerd moet worden.

Bovendien heeft het project tot gevolg dat door de bewoners in het algemeen hoog gewaardeerd en voor het gebied kenmerkende cultuurlandschap wordt omgezet in natuurgebied, bestaande uit ooi- en wilgenbossen die door allochtone runderen kort gehouden moeten worden. Op zich is het BOM geen tegenstander van natuurontwikkeling langs de oevers van de Maas, maar dat kan ook bereikt worden met aanzienlijk minder ontgravingen.

Dat de grootschaligheid ook enorm veel overlast en hinder met zich meebrengt, het landschap jarenlang aantast en totaal ontredderd achterlaat tot er na jaren weer iets moois groeit is voor het BOM ook onaanvaardbaar.
De duur van deze belasting voor de omwonenden varieert van 1 tot 11 jaar, afhankelijk van de plaats van uitvoering.

Directe omwonenden zullen, zoals ook in het Stevolgebied, schade aan hun woningen ondervinden, die voor iedereen duidelijk is, maar juridisch nauwelijks te bewijzen valt. In de overeenkomst met de uitvoerder van het project is wel een regeling opgenomen die de bewijslast voor de benadeelden wat moet verzachten, maar veel zal dat niet helpen.

Vanuit de gezichtshoek van de Grensmaasbewoners en het BOM gaat het om de vraag of al deze aantasting van de leefbaarheid opweegt tegen het voordeel dat de theoretische kans op overstroming van de huidige 1 x per 50 jaar wordt teruggebracht naar een theoretische kans van 1 x per 250 jaar.

Met andere woorden: of het middel erger is dan de kwaal. Het BOM is van mening dat dit inderdaad het geval is.

De overheid heeft in de voorbereidingsfase van het project sterk de nadruk gelegd op de beveiliging tegen overstromingen. Bangmakerij is in de politiek helaas een gebruikelijk manipulatiemiddel om mensen mee te krijgen. Het BOM is daarvan niet onder de indruk. Beveiliging tegen overstromingen is en blijft een kerntaak van de overheid, met name van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. Met of zonder Grensmaasproject!