PERSBERICHT - 2005-08-14

Jos Juurlink, Speelstad Oranje: Iedere dag volle bak, dat was vorig jaar wel anders

Slecht weer goed voor attracties en musea

Het slechte en vooral natte weer van de afgelopen weken is voordelig voor veel attracties en musea. De regen en kou ontvluchtend bezoeken Nederlanders vanuit huis, camping of bungalow massaal de nabijgelegen, overdekte, toeristische uitgaanspunten.

Of zoals directeur Jos Juurlink van Speelstad Oranje in Midden-Drenthe het uitlegt: Het is hier iedere dag volle bak. Tussen de vier- en vijfduizend bezoekers. Dat was vorig jaar, met zonnig weer, wel even anders.

Niet rouwig
Een nationale kris-kras steekproef onder vooral geheel of gedeeltelijk overdekte locaties leert dat men er daar niet echt rouwig om is dat het weer dezer dagen nauwelijks zomers is te noemen. Sealife Scheveningen bijvoorbeeld ziet de (bad)gasten nu in stromen binnenkomen, veel meer dan vorig jaar dus. Kartcentrum Bleekemolen met vestigingen in Amsterdam, Delft en Mijdrecht meldt hetzelfde en dat geldt eveneens voor het Centraal Museum in Utrecht.

Veel klanten
Een attractie zoals Burgers Zoo in Arnhem is bij monde van directeur Alex van Hooff zelfs meer dan content. Af en toe zon is voor een dierentuin ideaal weer. Maar ook als het stortregent trekken we veel klanten. En daarbij komt, onze Ocean en Bush zijn natuurlijk geheel overdekt.

Slagharen
Ook bij het attractiepark Slagharen hebben ze niks tegen wisselvallig weer. Bovendien, zo weet marketing-man Hans Hofmeyer, door het omdraaien van de vakantieperioden moet het Noorden nog komen. En daar zitten heel veel van onze klanten.

Meer dan vorig jaar
Toverland in Sevenum, Duinrell in Wassenaar, Efteling in Kaatsheuvel en attractiepark Cape Holland in Den Helder vertellen allemaal een vrijwel vrijwel eensluidend verhaal: het gaat goed, in een aantal gevallen worden zelfs meer bezoekers dan vorig jaar verwacht.

Topdagen
Dan zijn er ook nog plaatsen waar men meer dan positief is. Dolfinarium Harderwijk bijvoorbeeld. Carin Smulders: We ondervinden geen enkele hinder van het slechte weer. Vorig week waren er meer topdagen dan vorig jaar. En vestigingsmanager Albert Kraai van het Stripmuseum in Groningen is kort maar helder: Het slechte weer is gewoon heel goed voor ons. Maar het kan natuurlijk ook zijn dat de onverwachte dood van Marten Toonder, de geestelijke vader van de enige heer van stand uit de stripwereld, meer bezoek heeft opgeleverd. Als u begrijpt wat ik bedoel.