Ingezonden persbericht

LEERLINGEN 'FIFTEEN AMSTERDAM' GESLAAGD

Amsterdam, zondag 14 augustus 2005 - Fifteen Amsterdam, de Stichting Kookdroom en SVH maken bekend dat dertien 'Fifteen leerlingen' zich vanaf vandaag officieel kok mogen noemen. Alle dertien leerlingen hebben een baan gevonden bij gerenommeerde restaurants in Nederland.

Ben Rijgersberg, directeur van het Horeca Branche Instituut SVH, overhandigde vanmiddag de geslaagden het officiële koksdiploma niveau 2. Hij is trots op het behaalde resultaat: "We hebben niet alleen in een jaar tijd dertien werkloze Amsterdamse jongeren opgeleid tot kok, maar hen ook teruggebracht op de arbeidsmarkt. Het succes van deze eerste groep Fifteen leerlingen geeft ons goede hoop voor de toekomst."

Naast het officiële erkende SVH koksdiploma, kregen 11 leerlingen uit handen van chefkok van Fifteen Amsterdam Ben van Beurten en opleidingschef van de leerlingen Bastiaan Doesburg het 'Fifteen certificaat'. Het 'Fifteen certificaat' wordt ook in Fifteen Londen gebruikt en meet houding, discipline en gedrag van de leerlingen in een professionele keuken. Leerlingen die een voldoende scoren op de verschillende onderdelen die gedurende het opleidingsjaar hun houding, discipline en gedrag in de keuken meten, krijgen het 'Fifteen certificaat'.

De leerlingen krijgen hun diploma precies een jaar nadat ze uit 450 werkloze Amsterdamse jongeren tussen de 16 en 24 jaar werden gekozen om zich in een jaar tijd tot gekwalificeerde kok te ontwikkelen. Van de 18 geselecteerde jongeren vielen er dit jaar 3 af. De geslaagde leerlingen zullen in september beginnen aan een baan in een aantal gerenommeerde restaurants in Nederland (Vis aan de Schelde, Duinlust, Lucius, Le Zinc et les Autres, Krasnapolsky, Le Méridien, Hoop op de Swarte Walvis, Ca del Biro, Karel V en Fifteen Amsterdam).

Nieuwe groep
Afgelopen mei is er een nieuwe groep van vijftien jongeren geselecteerd die zich het komende jaar in Fifteen Amsterdam kan ontwikkelen tot kok. Deze tweede groep heeft begin augustus het eerste theorie en praktijk examen afgelegd. Hoeveel leerlingen hiervoor geslaagd zijn, wordt begin september bekend gemaakt. De nieuwe leerlingen staan te trappelen om de plaatsen van hun voorgangers in te nemen!

Fifteen Amsterdam
Het project Fifteen Amsterdam, dat jonge werklozen een kans biedt, is afgeleid van het Engelse concept. Het restaurant Fifteen in Londen is opgezet door TV-kok Jamie Oliver. Restaurant Fifteen Amsterdam heeft op 14 december 2004 haar deuren voor het publiek geopend. Sindsdien heeft Fifteen Amsterdam vele duizenden gasten kunnen verwelkomen. Het restaurant opende begin maart tevens een Trattoria waar dagelijks, ook zonder te reserveren, een wisselend menu wordt geserveerd.

Stichting Kookdroom
Stichting Kookdroom richt zich, in samenwerking met restaurant Fifteen Amsterdam, op jongeren tussen de 16 en 24 die door verschillende oorzaken weinig kans maken op de huidige arbeidsmarkt en een nieuwe kans verdienen. Het doel van de stichting is om deze jongeren op te leiden tot koks en ze te inspireren tot een vervolgcarrière in de restaurantwereld. Stichting Kookdroom biedt de jongeren een unieke kans om het koksvak te leren door middel van een uitgebalanceerde combinatie van school en praktijkervaring.

Opleiding
De opleiding tot kok is opgezet in samenwerking met SEC Training en Opleiding te Amsterdam, verbonden aan het Regionaal Opleidingscentrum Amsterdam (ROC Amsterdam) en de gemeentelijke dienst Maatwerk Amsterdam. Het opleidingsprogramma, speciaal opgezet voor Fifteen Amsterdam, biedt de leerlingen letterlijk een stoomcursus in koken. Ook lopen de leerlingen stage bij verschillende gerenommeerde restaurants in Nederland. Wanneer de leerlingen de eenjarige opleiding met succes hebben doorlopen, ontvangen zij een officieel erkend diploma, gelijk aan een koksopleiding van twee tot vier jaar. De studenten worden gedurende het gehele jaar betaald en begeleid door de gemeentelijke dienst Maatwerk Amsterdam.