Ingezonden persbericht


PERSUITNODIGING

Utrecht, 4 augustus 2005

Natuur en Milieu geeft sterren aan landschappen

Restaurants wachten elk jaar weer in spanning af: worden hen wel of geen sterren toegekend. Met de introductie van sterren voor landschappen wil Natuur en Milieu hetzelfde bereiken voor landschappen, of beter, voor de verschillende beheerders. Natuur en Milieu deelt 16 augustus voor het eerst de jaarlijkse sterren uit aan Nederlands 50 mooiste landschappen.

Die dag verschijnt namelijk Mooi Land, de landschapsgids waarin Natuur en Milieu één, twee, drie, vier en in een enkel geval zelfs vijf sterren toekent aan de daarin besproken landschappen. Landschappen kunnen sterren krijgen voor het unieke karakter van het gebied, voor belevingswaarde, voor ecologische waarde, voor cultuurhistorische waarden en voor mogelijkheden voor (natuur)recreatie. Voor het beoordelen van de gebieden en het toekennen van de sterren is een onafhankelijke hoofdinspectie ingeschakeld.

Wij nodigen u van harte uit aanwezig te zijn bij de presentatie van Mooi Land en bij de bekendmaking van de sterren voor landschappen. De presentatie en de bekendmaking vinden plaats op 16 augustus om 11.45 uur in café Buitenlust, Camerig 11 te Vijlen, in aanwezigheid van de burgemeesters van Gulpen-Wittem en Vaals, en van Margraten en Meersen (onder voorbehoud).

Voorafgaand aan de presentatie is er van 10.30 tot 11.30 uur een persexcursie door het Gulp- en Geuldal, verzorgd door een zeer ervaren gids. Het volledige programma van de presentatie is bijgevoegd, evenals een routebeschrijving naar café Buitenlust.

Met Mooi Land en de sterren voor landschappen wil Natuur en Milieu discussie entameren over de kwaliteit van het Nederlandse landschap, met als uiteindelijk doel de kwaliteit van dat landschap te verbeteren. Een leefomgeving van hoge kwaliteit is immers geen luxeartikel.

Aanmelding van uw komst wordt op prijs gesteld. U kunt daartoe een mailbericht sturen naar Paula Koopmans: p.koopmans@natuurenmilieu.nl, tel. 030-2331328.

Recensie-exemplaren van Mooi Land zijn op te vragen bij uitgeverij Veen Magazines, David Veldman, DVeldman@veenmagazines.nl of 020-5310978.

Met vriendelijke groet,

b.a.

Michel Jehae
Persvoorlichter Natuur en Milieu

Bijlagen: - programma 16 augustus 2005

- routebeschrijving
-----------------------


---- --
Programma presentatie landschapsgids Mooi Land
dinsdag 16 augustus 2005, Café Buitenlust, Camerig 11 te Vijlen

10.00 uur Ontvangst pers met koffie/thee.

10.30 uur Excursie voor pers, verzorgd door Thijs Jussen, voormalig boswachter

11.30 uur Einde persexcursie; ontvangst genodigden met koffie/thee

11.45 uur

- Toelichting op achtergrond en inhoud 'Mooi Land' door Mirjam de Rijk, algemeen directeur van Natuur en Milieu.
- Overhandiging van de eerste exemplaren van 'Mooi Land' aan de burgemeesters van de gemeenten Gulpen-Wittem, Margraten, Meerssen en Vaals.
- Marjolein Reitsma zingt een speciaal voor deze gelegenheid gecomponeerd lied.
- De burgemeesters onthullen buiten, in het landschap, de sterren voor het Geul- en Gulpdal.

30. uur Lunch met broodjes.

13.00 uur Busexcursie door Geul- en Gulpdal voor de genodigden.

14.00 uur Einde.

-----------------------


---- --
Routebeschrijving naar restaurant Buitenlust

Auto

Neem de A2 richting Maastricht.
Volg op het knooppunt Kerensheide de A76 (E314) richting Aken. Volg na 13 km op het knooppunt Ten Esschen de A76 (E314) richting Aken. Neem na 10 km afslag 7 naar Simpelveld.
Ga na 5.3 km linksaf de rijksweg N278 op richting Aken. Ga na 1,2 km rechtsaf de Mamelisserweg op.
Ga na 1 km schuin links de Vijlenberg op.
Ga na 175 m rechtsaf de Vijlenstraat op.
Ga na 0,6 km linksaf op de Vijlenstraat.
Ga na 2,6 km rechtsaf de Camerig op.

Voor een gedetailleerde routebeschrijving kunt u kijken op www.route.anwb.nl

Openbaar vervoer
Vanaf Maastricht bus 420 richting Aken/Aachen (D), op busstation Gulpen overstappen op bus 49 richting Vaals. Uitstappen bij halte Buitenlust. Vanaf daar is het nog 2 minuten lopen naar het restaurant. Totale reistijd bedraagt ruim 1 uur. Voor bustijden kunt u kijken op www.ovreisinfo.nl.

Adres

Restaurant Buitenlust
Camerig 11
6294 NB Vijlen
043-4551388

-----------------------


---- --