Gemeente Driebergen

Project Groen als tweede natuur

Elk jaar wordt er door de gemeente Driebergen-Rijsenburg een milieuvoorlichtingsproject uitgevoerd met als doel een duurzame samenleving te stimuleren. In 2003 is de gemeente gestart met de milieuvoorlichtingscampagne natuur, - en milieuvriendelijk tuinieren. Deze campagne werd in 2004 voortgezet en is gericht op de particuliere tuin met als doelgroep de volwassen burger. Door de vele positieve reacties en de vele deelnemers aan diverse activiteiten zoals bijvoorbeeld de cursus milieuvriendelijk tuinieren) is de campagne voor beide jaren een succes gebleken.

Kinderen
De gemeente Driebergen-Rijsenburg heeft voor het jaar 2005 besloten verder te gaan met deze campagne. Ditmaal is er gekozen om het project te richten op de openbare groene ruimte met als doelgroep kinderen.

Eind 2004 heeft de gemeente Driebergen-Rijsenburg aan twee studenten van de hogeschool Larenstein gevraagd om een voorlichtingsproject in het verlengde van de campagne natuur- en milieuvriendelijk tuinieren te onderzoeken en op te zetten. Het voorlichtingsproject heeft als doel het begrip en de waardering van het openbaar groen en het beheer daarvan te verhogen. De studenten hebben uiteindelijk het project Groen als tweede natuur opgezet.

Project Groen als tweede natuur
Het project Groen als tweede natuur bestaat grotendeels uit activiteiten buiten het schoolgebouw. Een belangrijk onderdeel van dit project bestaat uit een startmiddag op een centraal punt binnen de gemeente en verschillende activiteiten in en om de school. De startmiddag zal op dinsdag 20 september op het Seminarieterrein plaatsvinden. Een startmiddag houdt in dat kinderen deelnemen aan allerlei activiteiten die te maken hebben met natuur en natuurlijk groenbeheer. Een aantal activiteiten kunnen ook worden gebruikt voor en na de startmiddag in de omgeving van de school.

Activiteiten
De meeste activiteiten kunnen voor, tijdens en na de startdag uitgevoerd worden. De volgende activiteiten zullen gedurende de startdag plaatsvinden;

1. Hippe ecoloog. Een rondleiding m.b.v. een kompas wordt het seminarieterrein verkend.

2. Help de beheerder een handje. Er zullen twee activiteiten plaats vinden waarbij kinderen de beheerder van het openbaar groen een handje zullen helpen.

3. Kunstenaar. Het Groendoenpaviljoen wordt opgezet waarbij de scholieren nader kennis maken met natuurlijke materialen. De kinderen maken dan een tijdelijk kunstwerk.

Contact
Heeft u vragen over het project groen als tweede natuur dan kunt u contact opnemen met mevrouw A. Swinkels van de gemeente Driebergen-Rijsenburg, tel. nr. 0343-525425.

---

Gemeente Driebergen-Rijsenburg