FloraHolland


Weekbericht week 32: vestiging Naaldwijk

NAALDWIJK (16 augustus 2005) - Snijbloemen
Het weer heeft nog steeds erg veel invloed op de prijzen en aantal stelen op de snijbloemenklokken. Door de mindere aanvoer (-4.7 miljoen stelen ten opzichte van vorig jaar) zijn de prijzen flink gestegen. En door de lage temperaturen loopt het buitenseizoen een stuk achter op vorig jaar. De prijzen begonnen goed op maandag met 0,23 gemiddeld. Op dinsdag werd het 0,25 gemiddeld, waarna het zakte naar 0,22 op donderdag. De week eindigde op vrijdag met 0,23.

De Helianthus is zeer goed aan de prijs. Er werden afgelopen week prijzen gerealiseerd tot zo'n 0,84. Grootste oorzaak van de goede prijs is het slechte weer. Door de vele regen kampen veel aanvoerders met onzuivere bloemen. Ook komen door het donkere weer de Helianthus niet snel open. Verwachting is wel dat als we een paar betere dagen krijgen er nog wel het een en ander aan zit te komen. Maar zolang dit donkere en regenachtige weer aanhoudt zullen de prijzen goed blijven.

Ook deze week was het aanbod van Anthurium 20 procent groter dan in dezelfde week in 2004. Dit komt omdat er afgelopen jaar behoorlijk wat uitbreiding is geweest in de anthuriumteelt. De prijzen staan dan ook behoorlijk onder druk. Deze week was gelukkig een positieve uitzondering, de gemiddelde prijs was afgelopen week 0,40 en dit was 0,11 hoger dan in 2004. Wat opviel was dat de donkere kleuren behoorlijk in prijs stegen. Zo ging de grootste maat 'Tropical' voor 0,85. De week er voor gingen deze voor maar 0,40.per steel

De aanvoer van Brassica begint langzaam op gang te komen. De lengtes zijn over het algemeen nog vrij kort. 'White Crane' wordt momenteel het meest aangevoerd, hoogste prijs ligt iets boven de 0,50. De eerste 'Red Crane' (lengte 60 cm) stond deze week voor de klok, hiervoor werd tot 0,36 betaald. Tevens is er ook een nieuw soort 'Brassica Early Romanesco' hiervoor werd tot 1,15 betaald. Het aanbod van de totale groep Brassica zal de komende weken uitbreiden.

Planten
Groene planten
Afgelopen week zagen we wat de prijs betreft een behoorlijke explosie in positieve zin. Maandag werd er flink aan getrokken en dinsdag vormde het hoogtepunt van de week. Ook qua aantallen stond er behoorlijke handel en dit viel absoluut positief uit. Het aanbod aan rood gekleurde Kalanchoe Thyrsyflora neemt toe, de prijzen zitten ook nog steeds in de lift.
In de varensgroep zijn er ook positieve veranderingen. Vooral de kleinere potmaten (van 8 t/m 13 cm potten) profiteren van een aantrekkende markt. Het aanbod van Calathea neemt toe en de prijzen stijgen mee. Vooral de goedkopere bulkhandel in kleinere potmaten kent een behoorlijke prijsstijging. Denk aan 'Radarmachera', 'Syngonium', diverse soorten grassen en 'Monstera Ed. Epipremnum'. Deze komen na een moeilijke zomer weer in wat beter vaarwater. De verwachtingen voor volgende week zijn volgens een aantal kopers ook behoorlijk hoog gespannen, de vakanties zijn ten einde en de jaarlijkse rentree is in volle gang.

Bloeiende planten
Deze week zien we minder aanvoer voor de klok en een veel betere prijsvorming ten opzichte van vorig jaar. Het weer in Europa is zeer matig waardoor de producten minder snel afrijpen en de vraag van de consument groter is dan normaal in deze tijd van het jaar. Er blijft voor de tijd van het jaar erg veel vraag naar orchideeën. Phalaenopsis gemengd twee tak ging voor ongeveer 6,50, wit twee tak voor 7,20, Oncidium één tak voor 3,80 en twee tak voor 5,10, Brassia één tak voor 4,10 en Zygopetalum vier tak voor 5,30 en drie tak 4,40.

Eerste aanvoer van Miltassia 'Honolulu' in 12 cm pot met 5/8 tak ging voor 9,60 en 14 cm pot met 10+ tak voor 13,50. De prijzen van chrysant waren wisselend: drie stek van 0,60 tot 0,92, één stek ongeveer 0,50 en schalen van 1,60 tot 2,30. De aanvoer van Cyclamen nam toe met veel verschillende potmaten en diameters, de prijzen waren zeer goed. De aanvoer van Azalea was stabiel in pot 12 diameter en 17cm gingen voor 1,00, diameter 20 cm voor 1,10, diameter 25 cm voor 2,- en diameter 32 cm voor 2,30.
De potrozen zijn schaars aan de klok met goede prijzen. Kordana in pot 10 cm ging voor 1,25 en pot 17 cm voor 1,80, Parade voor 1,45, Patio Hit pot 13 cm voor 1,60 en Forever voor 1,70.
De prijzen van Solanum en Eustoma liggen rond de 1,00 met een matige aanvoer.
Er waren zeer goede prijzen voor Hoya bella op rek, namelijk 3,92 en Medinilla zes knoppen voor 8,89, de 23 cm schaal drie knop ging voor 9,00.

Seizoen- en tuinplanten
Deze week is Klokverkoop gestart met de verkoop van bolchrysanten op Deense Containers. Door schaarste in leverbaar aanbod zijn er deze week nog geen bolchrysanten aangevoerd op Deense Containers. De bolchrysanten die op stapelwagens via de klok verhandeld werden, waren goed aan de prijs. Het aanbod wordt qua variëteit in kleuren, diameter en potmaten steeds groter.
In de veilgroep herfstproducten zien we dat de aanvoer van de Duitse Calluna deze week minder is. De prijsvorming van de Calluna blijft op een goed niveau. De aanvoer van Hebe groeit met de dag. Potmaat 11 cm verwisseld van eigenaar voor gemiddeld 0,75. De Hebe Addenda in potmaat 15 cm wordt, ondanks de aanbodgroei, redelijk gewaardeerd. De overige variëteiten Hebe hadden het deze week moeilijker qua prijsvorming.
Opvallend is de aanbodsstijging van Gaultheria. De prijsvorming van de eerste Gaultheria is goed. Vooral de planten met ruime besbezetting scoren zeer goed.
Het aanbod van Skimmia begint langzaam vorm aan te nemen. De prijsvorming van dit product is over het algemeen redelijk. De enkele stapelwagens Erica die via de klok verhandeld werden, deden het voor de potmaat 11 cm met 0,60 tot 0,70 goed.
Pieris wordt deze week mondjesmaat aangevoerd in verschillende potmaten. De planten waarvan de pot-plant verhouding en kleur op niveau is, worden goed gewaardeerd.
Het aanbod van coniferen is nog schaars. De gemengde coniferen in een potmaat 15 cm brengen gemiddeld 1,15 op. De potmaat 13 cm gemengde coniferen worden voor ongeveer 0,80 verkocht.
buxusbollen met diameter 25 cm worden met 5,00 redelijk gewaardeerd. De buxusbosjes in de potmaten 13 en 14 cm verschilden dagelijks in prijs. Gemiddeld brengen deze planten rond de 1,00 op.


---