Ingezonden persbericht


persbericht

Prijsvraag rond het nederlandse rivierenrund

Bedenk een toepasselijke naam voor een nieuw runderras

In natuurgebied Wetland Passewaay bij Tiel leeft een vijftal bijzondere runderen. De kolossale, donkerrode en gehoornde dieren zijn zich totaal onbewust van de unieke rol die ze vervullen. Zij mogen zich de eersten noemen van een gloednieuw Nederlands runderras. Het eerste inheemse rivierenrund dat zonder menselijke inmenging het hele jaar door kan overleven in de natuur. De dieren zijn eigendom van ARK Natuurontwikkeling en komen voort uit een kruisingsproject dat momenteel in verschillende uiterwaarden langs de Waal plaatsvindt. Hierbij wordt het Nederlandse

Brandrode rund, dat genetisch een erg smalle basis heeft en inteeltproblemen kent, gekruist met de Franse Salers. Er is echter nog geen andere naam voor de dieren dan 'kruisingsrunderen'. Om deze nieuwe soort uit hun anonimiteit te helpen, wil ARK ze samen met de bevolking rond de uiterwaarden waar ze leven, een naam geven. Wie een treffende naam weet voor deze bijzondere runderen kan die insturen naar info@stichtingark.nl. Een deskundige jury kiest de winnende naam uit de inzendingen. De bedenker van de winnende naam krijgt niet alleen de eer van de naamgeving van een nieuw Nederlands runderras, maar krijgt ook een struintocht aangeboden naar de dieren en een etentje in Slot Loevestein.

Over begrazing

In veel Nederlandse natuurgebieden trekken grote grazers rond. De runderen en paarden zorgen met hun gegraas voor een rijke, gevarieerde begroeiing waar bijzondere planten, bloemen, insecten en vogels terugkeren. Idealiter lopen de dieren het hele jaar buiten en wat runderen betreft waren alleen Schotse Hooglanders en Galloways zo zelfredzaam. Zij bevolken nu dan ook nog het merendeel van de begraasde Nederlandse natuurgebieden. Een Nederlands zelfredzaam ras is in de loop van de vorige eeuw verloren gegaan en ARK stelde zich ten doel zo'n ras terug te fokken. Met de kruising tussen het Brandrode rund en de Salers is zij hierin geslaagd.

Brandrode runderen en Salers

Het Brandrode rund is een oud ras dat in de 19e eeuw typerend was voor het Nederlandse rivierengebied. Echter, in de loop van de 20e eeuw is het nagenoeg volledig door hoogproductieve rassen vervangen. Alleen in de Beuningse uiterwaarden liep nog een groep Brandroden. De Brandrode is rustig en publieksvriendelijk en dus wat dat betreft uitermate geschikt voor begrazing in vrij toegankelijke terreinen. Hoewel het ras voor Nederlandse begrippen hard en zelfredzaam is, heeft het ook enkele eigenschappen die het minder geschikt maken voor het leven in een natuurlijke kudde. Afkalfproblemen, zwakkere hoeven en te grote uiers spelen een rol. Door Brandroden te kruisen met Salers is een grotere zelfredzaamheid ontstaan. De Salers - een primitief ras uit de Franse Auvergne - is een groot, kastanjebruin ras met gekrulde vacht en lange hoorns en een hoge graad van zelfredzaamheid Zo is een optimaal natuurlijk functionerende en publieksvriendelijke kudde ontstaan die nog steeds typisch is voor het rivierengebied. ARK doet dit kruisingsproject in samenwerking met Staatsbosbeheer en is hiermee begonnen in het natuurgebied rond Slot Loevestein. Hier lopen de 25 andere kruisingsrunderen.