Bezuinigingen bevorderen groei inkoop outsourcing

Outsourcing Spend Management in lijn met corporate besparingsdoelstellingen

Schiphol-Rijk, 16 augustus 2005 - De druk op inkoopteams om meer grip te krijgen op de voor een organisatie strategische inkoopcategorieën, is een drijvende kracht achter de groeiende trend naar het outsourcen van procurement. Dit is de belangrijkste uitkomst van een recent onderzoek in opdracht van Spend Management-specialist Ariba. Voor het onderzoek werd gesproken met meer dan 200 procurement directors, werkzaam bij bedrijven in Europa met het grootste inkoopvolume.

Ruim 60% van alle bedrijven ziet outsourcing als essentieel onderdeel van hun strategisch procurement-plan en bijna de helft van alle ondervraagde bedrijven heeft al een deel van de inkoopprocessen uitbesteed. Eén op de drie inkoopdirecteuren verwacht dat het outsourcen van procurement-processen (Business Process Outsourcing) in de komende twee jaar een grote vlucht neemt. Zij verwachten dat met name het inkopen van reizen, IT en catalogus-producten zich het best lenen voor uitbesteding. Belangrijkste voordeel van het outsourcen van procurement ligt voor de ondervraagden in het terugbrengen van het aantal leveranciers (Supplier Reduction).

Slechts 10% van alle bedrijven heeft de gehele procurement-functie uitbesteed, de meeste besteden onderdelen uit, beginnend met de minder strategische productcategorieën. Hierdoor kan het bedrijf zelf zich concentreren op de kernproducten en prioriteiten, terwijl toch over de hele breedte de inkoop goed gedekt is. Het merendeel van de bedrijven richt zich op het outsourcen van de gehoste e-sourcing and e-procurement applicaties, terwijl slechts 15% ook de strategische sourcing-processen uitbesteedt, zoals het vinden van leveranciers en het onderhandelen daarmee. De meerderheid van de Chief Procurement Officers ziet kennis en expertise met productcategorieën ook als belangrijkste eigenschap van een mogelijke outsourcing partner voor procurement.

Fran Howarth, Practice Leader bij Bloor Research, zegt: "Het momentum in de markt groeit richting het uitbesteden van procurement naarmate de vraag naar verdere kostenbesparingen blijft toenemen. Het onderzoek van Ariba laat zien dat het nog wel even duurt voordat de meerderheid van bedrijven op deze manier werkt, maar het biedt de bedrijven die dit wél doen een duidelijk concurrentievoordeel."

Over Ariba
Ariba, Inc. is de belangrijkste leverancier op het gebied van toepassingen voor Spend Management (SM). Ariba ondersteunt bedrijven die spend management willen ontwikkelen en benutten als kerncompetentie gericht op het significant verbeteren van bottom-line resultaten. Ariba spend management software en services stellen bedrijven in staat om hun organisaties en processen zodanig in te richten dat de totale uitgavencyclus centraal wordt gesteld met als doelstelling het realiseren van efficiency-verbeteringen en structurele besparingen.