PERSBERICHT - 2005-08-16

Onderzoek naar 5,5 miljoen wandelaars begint in september

Trendbox brengt nationale wandelrage in kaart

Onderzoeksbureau Trendbox gaat in samenwerking met de KRO de nationale 'wandelrage' in kaart brengen. Daartoe is het initiatief genomen tot de Nationale Wandel Monitor 2005. Daarin komt alles rond wandelsport en recreatief en toeristisch wandelen aan de orde. De belangstelling voor wandelen is stormachtig gegroeid.

Door de jaren heen heeft de wandelsport in rap tempo steeds meer liefhebbers aan zich weten te binden. Zon vijf-en-een-half miljoen Nederlanders beoefenen deze sport inmiddels regelmatig (bron: Life & Living 2004-2005).

Volkssport nummer één
Samen met fietsen is wandelen tegenwoordig volkssport nummer één. Naar aanleiding van deze ontwikkeling heeft Trendbox, in samenwerking met de KRO die als omroep zoveel wandelen in haar programmering stopt, het initiatief genomen tot de Nationale Wandel Monitor 2005.

Motieven
Doelstelling van dit onderzoek is om de achterliggende motieven rond het fenomeen wandelsport in kaart te brengen, alsmede een aantal zaken die voor al dan niet commerciële marktpartijen relevant zijn om de Nederlandse wandelaar nog beter te bedienen dan nu het geval is. Ofwel: wie wandelt waar, met welke motivaties(s), hoe lang en hoe vaak, in welke streek of provincie bij voorkeur, hoe oriënteert hij zich, welke eisen stelt hij aan zijn outfit of welk belang heeft deze, en wat gaat er mee aan voeding en drinken in de rugzak.

En natuurlijk ook: wat mist hij in het aanbod aan informatie, accommodatie, kleding, schoeisel en proviand voor onderweg? Wat geeft hij uit aan wandelgerelateerde producten en diensten? Hoe staat het met de interesse in korte en lange wandelvakanties, in Nederland en over de landsgrenzen heen?

Start in september
Het onderzoek start in september 2005.