Ingezonden persbericht


Persbericht

Utrecht/Voorhout, 16 augusuts 2005

Workshop leert ouders beter communiceren met hun kind

'Doe even normaal!' is geen opvoeden

UTRECHT/VOORHOUT - Bij het opvoeden van kinderen wordt nog wel eens een opmerking als 'doe even normaal' als wijze les meegegeven. Een kind weet echter nog niet wat normaal is en kan daarom erg weinig met zo'n opmerking. Onder de titel 'Opvoeden is Kinderspel' starten twee coaches/therapeuten daarom met een workshop, waarin ouders en opvoeders echt leren communiceren op een voor het kind begrijpelijk niveau. De eerste workshop wordt begin oktober gehouden in Utrecht. Meer informatie over lokatie, data en tijden is te vinden op www.opvoedeniskinderspel.nl. Bij voldoende belangstelling volgen ook andere regios.

De term 'kinderspel' is niet gekozen omdat het makkelijk is om kinderen groot te brengen, maar omdat ouders veel meer vanuit de belevingswereld van het kind moeten handelen. Ouders gebruiken nog te vaak opmerkingen die in de volwassen wereld misschien begrepen worden, maar die een kind geen duidelijkheid bieden. 'Hou eens op', of 'je doet mama verdriet' zijn geen opmerkingen waarop een kind direct actie kan ondernemen. "Wees concreet, zeg waarmee het kind moet ophouden en waarom. Gebruik je verdriet niet als dwangmiddel, maar leg uit hoe het anders kan," zegt Eric Izaks, die samen met Jon van den Ende de cursus geeft.

Het duo is van mening dat ouders en opvoeders dit soort dingen zeggen, omdat ze te veel gebruik maken van hun eigen 'bagage', hun eigen referentiekader. "Die bagage dragen we mee dankzij onze eigen opvoeding en levenservaring, maar dat wil nog niet zeggen dat die ervaringen ook bij het kind passen dat we opvoeden", stelt Izaks. In de workshop leert de deelnemer bewust te worden van wie hij is en wat hij doet, wat de gewoontes zijn en wat hiervan gemist kan worden. "Je leert de automatische piloot uit te zetten en vanuit de visie van een kind te handelen."

Door die bagage, oftewel het normaal gaan vinden van bepaalde volwassen gedragingen die voor een kind helemaal niet logisch zijn, wordt het kind vaak in verwarring gebracht. "Hoe vaak komt het niet voor dat een ouder bij het winkelen zijn tijd vergeet en dan beseft dat-ie ergens te laat zal komen. Dan moet het kind vervolgens opschieten. Die begrijpt daar natuurlijk helemaal niets van."

In enerverende workshops van tien dagdelen maken Izaks en Van den Ende ouders bewust hoe om te gaan met opvoeding en begeleiding van hun kinderen. Eric Izaks (64) is psychosociaal therapeut, daarnaast volgde hij in Amerika de opleiding 'inner child integration therapist'. Jon van den Ende (41) is zelfstandig werkzaam als adviseur in het bedrijfsleven en ontwikkelde zich door levenservaringen en studie tot coach en therapeut. Deelname aan de cursus kost ¤ 350,- all in. Meer informatie op www.opvoedeniskinderspel.nl