Nierstichting nederland

http://www.nierstichting.nl

Resultaten nierstichting tweede kwartaal 2005
Concrete stappen bij een aantal meerjarenprogramma's

Bussum, 16 augustus 2005 - Het tweede kwartaal van 2005 is voor de Nierstichting voorspoedig verlopen. Op enkele beleidsterreinen werden belangrijke resultaten behaald. Publicitair stond de Nierstichting ook zeer in de belangstelling, met name met betrekking tot de implanteerbare kunstnier. De inkomsten liggen op schema met de begroting. De subsidie uitgaven lopen iets achter in vergelijking met vorig jaar, maar dat zal in het tweede halfjaar worden ingehaald.

Breed draagvlak voor belang van kwaliteit in de zorg voor nierpatiënten Het gezamenlijke initiatief van de Nierstichting en de Nierpatiëntenvereniging, om te komen tot een betere kwaliteitsbewaking in de hele zorgketen voor nierpatiënten, is met ingang van 1 juli 2005 spontaan door de Federatie voor Nefrologie overgenomen. Inmiddels zijn, dankzij de steun van de Nierstichting, vrijwel alle dialysecentra al HKZ gecertificeerd. De Nierstichting blijft nu nog geld beschikbaar stellen om ook HKZ certificering voor het niertransplantatieproces te helpen realiseren. (HKZ staat voor Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector)

Behoefte aan steun voor gezinnen met nierziek kind groter dan verwacht Het meerjarenprogramma 'Kinderen met een nierziekte' dat in 2004 is gestart, is bedoeld om gezinnen met een nierziek kind ondersteuning te bieden. Ter voorbereiding is in samenwerking met TNO een onderzoek ingesteld. In de eerste fase van dit onderzoek werden gesprekken gevoerd met 27 gezinnen. De resultaten hiervan zijn in juni van dit jaar bekend geworden en verwerkt tot een vragenlijst die jaarlijks aan gezinnen met een kind met een nierziekte zal worden voorgelegd. De belangstelling om mee te werken aan deze monitor is groot: 136 gezinnen hebben zich hiervoor aangemeld. Uit de gesprekken die TNO heeft gevoerd, kan geconcludeerd worden dat het merendeel van de gezinnen de belasting groot vindt. Het is opvallend dat veel gezinnen vergelijkbare knelpunten ervaren, maar dat de gewenste oplossingen uiteen kunnen lopen. Individuele oplossingen zijn dus gewenst. Specifieke regelingen en financiën worden door vrijwel alle gezinnen als knelpunt aangegeven. Op dat gebied kan de 'belangenbehartiger kind en gezin', die met ingang van 1 augustus is aangesteld bij de Nierpatiënten Vereniging Nederland, een rol spelen.

Innovatieve oplossingen om wachttijden te verkorten
Na het teleurstellende resultaat van de lobby voor het Actief DonorRegistratie (ADR)-systeem - een kleine meerderheid in de Tweede kamer stemde tegen het voorstel - heeft de Nierstichting meegedaan met een grote publicitaire actie om het aantal registraties te vergroten. Een mailing naar zes miljoen adressen ondersteund met een avondvullend tv-programma werd in korte tijd op touw gezet. Inmiddels is bekend geworden dat deze actie 360.000 reacties heeft opgeleverd, waarvan circa 130.000 nieuwe potentiële donoren. In de praktijk zal dit slechts vijf á zes donoren opleveren. Paul Beerkens, algemeen directeur van de Nierstichting: 'Elke registratie telt en wat dat betreft zijn wij dus blij dat zoveel mensen het formulier hebben teruggestuurd. Maar het is nog lang niet genoeg. Jaarlijks zijn er honderd extra donoren nodig om de wachttijd voor een niertransplantatie minimaal te halveren. Hiervoor is het noodzakelijk dat de pool aan potentiële donoren aanzienlijk wordt vergroot. De actie met donorformulier toont volgens de Nierstichting dan ook vooral aan dat een wettelijk geregeld Actief Donorregistratiesysteem (verplichte registratie, vrije keuze) de enige structurele oplossing biedt. Daarnaast zet de Nierstichting vooral ook in op vernieuwende manieren om de wachtlijsten te bekorten. Naast een forse investering in preventie van nierschade zet de Nierstichting ook in op de ontwikkeling van een implanteerbare kunstnier. Hiervoor is naar schatting 40 miljoen euro nodig. De Nierstichting ziet voor zichzelf een rol weggelegd om de benodigde middelen te verzamelen bij de overheid en het bedrijfsleven en om samenwerking tussen wetenschap, industrie en bedrijfsleven te bewerkstelligen.'

Halfjaarcijfers
In het eerste halfjaar van 2005 ontving de Nierstichting een bedrag van circa 2,8 miljoen euro uit mailingacties. Dit is vrijwel gelijk aan de donaties in het eerste halfjaar van 2004. In totaal verwacht de Nierstichting dit jaar een bedrag van ruim 5,4 miljoen euro aan vrijwillige bijdragen te ontvangen. De inkomsten uit nalatenschappen over het eerste halfjaar 2005 bedragen ongeveer 2,3 miljoen euro en liggen daarmee circa 500.000 euro hoger dan deze inkomsten in de vergelijkbare periode 2004. Ten opzichte van de vergelijkbare bestedingen in het eerste halfjaar 2004 heeft de Nierstichting in de eerste zes maanden van dit jaar minder uitgegeven. De reden daarvan is dat er een fors aantal bestedingen op het gebied van onderzoek nog gepland staan voor de tweede helft van het jaar. Vlak voor de zomer werd bovendien nog voor ruim 1 miljoen euro een 'call for proposals' uitgeschreven voor het programma Preventie. In september worden de ingediende voorstellen in de Adviesraad Preventie besproken.


Noot voor de redactie,