Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Wereldrecord voor captain rob's vikingschip

Vikingschip van ijsstokjes blijft 1,5 uur drijven; dankzij en ondanks ruim 1,1 ton bison-lijm

Men neme 15 miljoen OLA-ijsstokjes. In een loods in Emmeloord leg je al die stokjes in mallen, waarna je ze met Bison Konstruktielijm Super tot ijzersterke planken verlijmt. Van die planken bouw je een fantastisch vikingschip. Een constructie van 15 meter lang, 4 meter breed en ruim 1,1 ton lijm.

Voor vermelding in het Guinness Book of World Records moest het schip eerst 1,5 uur blijven drijven. Hetgeen vandaag bij de Amsterdamse NDSM-werf is gelukt. Opnieuw erkenning voor Captain Rob McDonald, die twee jaar keihard aan het project heeft gewerkt. En een hele opluchting.

Het verlijmen van 15 miljoen ijsstokjes
Dat het vikingschip van Captain Rob blijft drijven, is een constructieve prestatie van formaat. Want hoe verlijm en verbouw je 15 miljoen ijsstokjes tot een zeewaardig jacht dat zowel licht als supersterk is? Bison, één van de projectsponsors, had ook voor dit lijmprobleem dé oplossing: Konstruktielijm Super.

"Bouw stelde hele specifieke eisen"
Joyce van Loon, product manager bij Bison International: "De bouw stelde hele specifieke eisen. Je moet een ijzersterke houtlijm hebben die zeewatervast is. Maar de lijm moet tevens flexibel en slagvast zijn, spleetvullend en bestand tegen de zwaarste weersinvloeden. Bison Konstruktielijm Super voldeed aan alle criteria."

"Perfecte illustratie ongekende mogelijkheden van lijm" Bison Konstruktielijm Super is een beproefde lijm die veel wordt gebruikt in de scheepsbouw, bijvoorbeeld voor masten, zwaarden, roeren en zelfs hele boten. Ook voor de restauratie van oude zeeschepen is Konstruktielijm Super een essentieel ingrediënt. Joyce van Loon: "Bison heeft met veel plezier haar naam aan dit unieke project verbonden. Het is de perfecte illustratie van de ongekende kracht en mogelijkheden van lijm."

Amsterdam, 16 augustus 2005