Ingezonden persbericht


Persbericht

OpenType-bestandsformaat voorgelegd aan ISO als standaardfont voor MPEG-4

Gezamenlijk voorstel van Adobe en Microsoft vereenvoudigt de omgang met tekst en beeld in multimediaspecificatie

Amsterdam, 16 augustus 2005 - Adobe Systems Incorporated (Nasdaq: ADBE) heeft gezamenlijk met Microsoft een voorstel ingediend bij de International Standards Organization (ISO). Het voorstel is erop gericht het OpenType®-fontformaat te gebruiken als basis voor een nieuw, open bestandsformaat voor tekst en beeld in MPEG-4-standaard. OpenType is een platformonafhankelijk fontformaat dat uitgebreide meertalige ondersteuning en geavanceerde typografische controle biedt. Adobe heeft zijn complete bibliotheek van lettertypes al geconverteerd naar dit formaat en biedt gebruikers duizenden OpenType-lettertypen. Het gebruik van OpenType wordt daarnaast ondersteund in Microsoft® Windows® en Apple MacOS. Hierdoor kunnen gebruikers kiezen uit duizenden lettertypen die door meerdere digitale fontleveranciers worden geleverd.

"OpenType-fonts worden wereldwijd geaccepteerd door creatieve professionals die de voordelen erkennen van een meertalige ondersteuning en verbeterde creatieve controle bij het aanleveren van hoogwaardig tekstmateriaal voor print, internet en een verscheidenheid aan computer- en beeldschermapparaten", zegt Digby Horner, senior vice president of engineering technologies bij Adobe. "De mogelijkheid om een resolutieonafhankelijke tekst te comprimeren en in te bedden in een MPEG-4-toepassing vergroot de creatieve mogelijkheden voor iedereen die werkt met een brede reeks multimediatechnologieën."

MPEG heeft tijdens de laatste bijeenkomst eind juli in Polen de officiële standaardisatie van OpenType goedgekeurd. Met hulp van Adobe en Microsoft zal de eerste versie van de OpenType-specificatie in september door MPEG voorgelegd worden voor ISO-goedkeuring. MPEG zal vervolgens de specificatie gebruiken als het startpunt voor de ISO-standaard "Open Font Format". Hierdoor zullen bedrijven in staat zijn om de OpenType-specificatie gratis te gebruiken om een open fontformaat te implementeren. Daarnaast kunnen geïnteresseerde partijen voorstellen voor verbetering aan het open fontformaat indienen via de standaard ISO-procedure.

"De overstap op een OpenType-lettertype als internationale standaard biedt nieuwe kansen voor het implementeren van de standaard voor zowel OpenType-fonts als voor de onderliggende vertaalmachines", zegt Lori Brownwell, general manager bij Microsoft's global platform technologies en services. "Microsoft is zeer verheugd onderdeel te zijn van dit open samenwerkingsproces en kijkt uit naar een verhoogde beschikbaarheid van producten die gebaseerd zijn op OpenType."

BERICHT VOOR DE REDACTIE

Een PDF van het persbericht vindt u hier:
http://www.adobe.nl/aboutadobe/pressroom/main.html

Over MPEG
ISO's Moving Picture Experts Group (MPEG) definieert digitale mediastandaarden voor video en audio van hoge kwaliteit, die het keuzeformaat zijn voor DVD (Digital Versatile Disc) en DVB (Digital Video Broadcasting). Met het MPEG-4-systeem, zoals gedefinieerd door MPEG, kunnen gebruikers audio, video en andere vormen van digitale content selecteren, bekijken en manipuleren. Door over te stappen op het OpenType-fontformaat als het beginpunt voor ondertiteling en tekstpresentatie in MPEG-4, zijn gebruikers ervan verzekerd dat alle tekst, in een verscheidenheid aan digitale mediacontent, meerdere talen kan vertegenwoordigen en dat de tekst vertaald kan worden naar een brede reeks van computer- en beeldschermapparaten.

Over Adobe Systems Incorporated
Adobe is 's werelds grootste leverancier van softwareoplossingen voor het creëren, beheren en distribueren van hoogwaardige, betrouwbare digitale content. Ga voor meer informatie over Adobe naar www.adobe.com.

© 2005 Adobe Systems Incorporated. All rights reserved. Adobe, the Adobe logos are either registered trademarks or trademarks of Adobe Systems Incorporated in the United States and/or other countries. Microsoft, Windows and OpenType are either a registered trademark or a trademark of Microsoft Corporation in the United States and/or other countries. Mac is a registered trademark of Apple Computer, Inc., registered in the United States and other countries. All other trademarks are the property of their respective owners.

Voor verdere persinformatie, fotomateriaal of een interview kunt u contact opnemen met: Jane Brands van LEWIS, het IT PR bureau: Tel: +31 (0) 40 235 46 00
Fax: +31 (0) 40 235 46 01
E-mail janeb@lewispr.com

LEWIS - Global Public Relations

Hoevenweg 23
5562 AW Eindhoven
Nederland

Tel: +31 40 235 46 00
Fax: +31 40 235 46 01
Web: www.lewispr.com