Partij van de Arbeid


Den Haag, 16 augustus 2005


Vragen van het lid Arib (PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


1.

Bent u op de hoogte van het feit dat veel huisartsen, tandartsen en vroedvrouwen patiënten zonder verblijfsvergunning weigeren? 1


2.

Herinnert u zich de eerdere schriftelijke vragen over ditzelfde onderwerp? Vindt u het acceptabel dat in Nederland zorgverleners illegale patiënten weigeren en dat bijvoorbeeld zwangere illegale vrouwen nergens terecht kunnen? 2


3.

Hoe komt het volgens u dat illegale patiënten worden geweigerd terwijl u eerder hebt beweerd dat artsen medisch noodzakelijk zorg altijd horen te leveren?


4.

Deelt u de mening dat het weigeren van patiënten die illegaal en niet verzekerd zijn in strijd is met de eed die artsen hebben afgelegd om iedereen die zorg nodig heeft die ook te geven?


5.

Deelt u de mening dat het weigeren van niet verzekerde illegale patiënten gevolgen kan hebben voor de gezondheidstoestand van betrokkene en ook een gevaar kan leveren voor de volksgezondheid? Zo ja, wat gaat u ondernemen om ervoor te zorgen dat ook niet verzekerde illegale patiënten de zorg krijgen die ze nodig hebben?


* Trouw d.d. 13 augustus 2005

* Schriftelijke vragen Arib d.d. 13 juni 2005, nr. 2034