Gemeente Haarlem


16 augustus 2005

219/2005
Gemeente Haarlem, college van burgemeester en wethouders

Persbericht


Verkeerssituatie rond de scholen De Satelliet en De Molenwiek veiliger

Burgemeester en wethouders hebben ingestemd met de aanpassing van het kruispunt Albert Schweitzerlaan - Groningenlaan in de Molenwijk. Deze reconstructie verbetert de omgeving van de scholen De Satelliet en De Molenwiek. De voorsorteervakken voor rechtsafslaand autoverkeer verdwijnen en maken ruimte voor vrijliggende fietspaden. Daarmee wordt beoogd het kruispunt veiliger te maken voor fietsers en voetgangers.

In de huidige situatie liggen de fietsstroken tussen de voorsorteervakken, waardoor fietsers onvoldoende worden beschermd. Ook nodigt de Albert Schweitzerlaan vanwege de brede opzet uit tot hard rijden. Het gevolg hiervan is dat het oversteken ter hoogte van de school niet zonder risico's is. Met het samenvoegen van de opstelstroken krijgen fietsers veel meer een eigen plek en worden de kruispunten eenvoudiger en overzichtelijker.

Voor een gelijkvormig verkeersbeeld en om onduidelijke situaties tegen te gaan was het zeer wenselijk het kruispunt Albert Schweitzerlaan - Groningenlaan als geheel aan te pakken. De rechtsafstrook op de Groningenlaan wordt daardoor eveneens fietspad. Bijkomend voordeel is dat fietsers en halterende bussen elkaar niet meer hinderen. Bij de provincie is hiervoor inmiddels een aanvullende subsidie aangevraagd.

Het project maakt onderdeel uit van het programma ter verbetering van de verkeersveiligheid rond scholen, om hiermee het aantal verkeersongevallen terug te brengen. Het ontwerp mag rekenen op de steun van alle betrokken partijen. Ook de verkeerssituatie rondom de school de Zonnewijzer komt in aanmerking voor een reconstructie. Deze maatregen zijn wegens verbouwing van de school uitgesteld naar 2006.


Sector Stadsbeheer
Myrna Wiggers
023-511 4902
mwiggers@haarlem.nl
---- --