Partij van de Arbeid


Den Haag, 16 augustus 2005


Vragen van het leden Smits, Boelhouwer en Douma (allen PvdA) aan de minister van VWS


over beloning en ontslagvergoedingen top bestuurders Thuiszorginstellingen


* Bent u op de hoogte van de resultaten van het onderzoek van het TV programma NOVA 29 juli jl. naar de salarissen en de ontslagvergoedingen van bestuurders van thuiszorg instellingen?


* Kunt u de Kamer vóór het einde van het zomerreces een uitputtende lijst verstrekken van de salarissen van bestuurders van alle thuiszorg organisaties in Nederland?


* Welke maatregelen gaat u nemen om de excessieve salarissen (salarissen hoger dan die van de minister president) van bestuurders van thuiszorginstellingen terug te brengen naar een maatschappelijk verantwoord niveau, passend bij het publieke belang van een AWBZ instelling? Op welke wijze komen de besparingen die hierdoor ontstaan ten goede aan de zorgvragers?


* Kunt u de Kamer vóór het einde van het zomerreces een uitputtende lijst verstrekken van de ontslagvergoedingen die het afgelopen jaar zijn uitgekeerd aan bestuurders van thuiszorginstellingen in Nederland?


* Wat is uw oordeel over de excessieve bedragen die bestuurders van care instellingen ontvangen voor hun werkzaamheden of bij ontslag? Hoe gaat u aan AWBZ zorgafhankelijke mensen, voor wie de hoogte van de eigen bijdragen AWBZ sinds het aantreden van dit kabinet enorm zijn toegenomen, verantwoorden dat deze top salarissen en ontslagvergoedingen worden betaald vanuit de AWBZ?


* Bent u bereid te onderzoeken hoe via de WTZ of de via de betalingsvoorwaarden van AWBZ financiering eisen te stellen aan het beloningsniveau van funnctionarissen die AWBZ zorg uitvoeren?


* TV uitzending NOVA d.d 29 juli 2005