GroenLinks

Boerenkaas moet beschermd product blijven

16 augustus 2005

De beschermde status van Nederlandse boerenkaas dreigt te vervallen. Daardoor kunnen ook massaal geproduceerde fabriekskazen worden verkocht als 'boerenkaas'. Lekkere en ambachtelijke kaas dreigt zo uit de markt te worden geprijsd. GroenLinks vraagt minister Veerman om dat te voorkomen.

GroenLinks deelt de zorgen van de `boerenkaas boeren' over de kans dat de beschermde status van hun product verdwijnt voordat vervangende Europese regels van kracht zijn. Met het verdwijnen van de huidige beschermingsregels wordt de term `boerenkaas' vogelvrij en kan elke kaasgigant zijn massaproduct als `boerenkaas' aanprijzen, ten koste van de boeren die nu een goede prijs krijgen voor een echt kwaliteitsproduct. GroenLinks wil dat Minister Veerman maatregelen neemt om de `boerenkaas' z'n beschermde status te laten houden.

Nu staat `boerenkaas' voor een zorgvuldig en ambachtelijk bereidde kaas van dagverse melk, rechtstreeks van de koe. Boerenkaas is dus altijd bereid van zogenaamde 'rauwe' melk. Melk die verder geen enkele behandeling heeft ondergaan. Door de beschermde status zijn de boeren die deze kaas maken in staat een goede prijs te krijgen voor hun kwaliteitskaas. GroenLinks vindt het heel belangrijk dat boeren die zich onderscheiden met kwaliteitsproducten daar een goede prijs voor kunnen krijgen. Problemen rond regelgeving mogen die bescherming niet in gevaar brengen. Daar moet een oplossing voor komen.

Ineke van Gent

Marijke Vos

Vragen van de leden Van Gent en Vos aan minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over de bescherming van boerenkaas.

Kent u de recente berichten over het mogelijk vervallen van de beschermende regelgeving voor `boerenkaas' ?

Is het juist dat op 1 januari 2006 de Nederlandse overheidsregeling afloopt die de naam boerenkaas beschermt en dat de Europese regeling die daarvoor in de plaats moeten komen niet per 1 januari van kracht is waardoor de continuïteit in de bescherming voor de boerenkaas ontbreekt?

Bent u bereid de nodige maatregelen te treffen zodat de beschermende status van het product boerenkaas gecontinueerd wordt totdat de Europese regelgeving van kracht wordt? Zo ja, middels welke maatregelen, zo nee, waarom niet?

«