Gemeente Coevorden

Dertig jongeren uit Coevorden en Emmen aan de slag bij defensie

Succesvolle werving in Zuidoost-Drenthe krijgt landelijke navolging

De wervingscampagne die de gemeenten Coevorden, Emmen en het CWI dit voorjaar samen met defensie uitvoerden, krijgt landelijke navolging. De lokale directe aanpak leverde een grote respons op. Ruim 210 jongeren namen deel aan de introductiedagen, 78 van hen solliciteerden. Uiteindelijk hebben 30 jongeren nu uitzicht op een baan bij defensie. "Dit is een fantastisch resultaat", aldus wethouder Truus Pot van Coevorden.

Naar aanleiding van de succesvolle werving in Zuidoost-Drenthe heeft defensie besloten om alle CWI's in heel Nederland te benaderen met de vraag om soortgelijke campagnes te initiëren. Eind februari van dit jaar organiseerden de gemeenten Coevorden, Emmen en het CWI samen met defensie een aantal introductiedagen bij de Johannes Post kazerne in Havelte. Na een lokale wervingscampagne via de website www.coevorden.nl, via de lokale huis-aan-huiskranten en het regionale dagblad meldden meer dan 200 jongeren zich aan voor de introductiedagen. Van deze groep hebben 78 jonge mannen en vrouwen gesolliciteerd.

Naast het aanbod van een baan biedt defensie ook de mogelijkheid tot het volgen van beroepsopleidingen. Twaalf kandidaten uit Zuidoost-Drenthe beginnen binnenkort aan een opleiding bij defensie. "Hier liggen dus kansen voor bij voorbeeld jongeren die hun middelbare schoolopleiding niet hebben afgemaakt. Ze kunnen bij defensie alsnog een opleiding afronden met garantie op een baan en kunnen zelfs het rijbewijs behalen", aldus wethouder Pot.

Jonge vrouwen

De beide gemeenten gaan de komende maanden door met de wervingscampagne, maar nu specifiek gericht op de werving van jonge vrouwen. "Er heerst nog altijd een groot vooroordeel dat vrouwen binnen defensie geen plek vinden. Juist voor vrouwen bieden de landmacht, luchtmacht, Koninklijke Marechaussee en de marine voldoende werkgelegenheid en een mooi toekomstperspectief", vertelt de wethouder.

In 2005 heeft defensie voor alle regio's in Nederland behoefte aan 7.000 nieuwe arbeidskrachten. In 2006 is dat aantal zelfs 7.400. In Noord-Nederland wil het leger ruim 600 mensen rekruteren. Het gaat hierbij vooral om tijdelijke contracten van minimaal 2,5 jaar. Deze contracten zijn in overleg ook te verlengen. Het gevraagde opleidingsniveau voor deze banen beslaat de gehele rang van basisschool tot universitair.

Zie ook: Honderden banen voor jongeren bij defensie Zie ook: Werken bij defensie