Het Nederlandse Rode Kruis

16 augustus 2005
Stille ramp: overstromingen in China maken drie miljoen mensen dakloos

Miljoenen mensen in China hebben te lijden onder ernstige overstromingen

Alweer hebben rampzalige overstromingen het Chinese platteland hard getroffen. Sinds eind mei hebben overstromingen, tyfonen en andere rampen in 27 van de 31 Chinese provincies vernielingen aangericht.

Ongeveer 910 mensen werden gedood, 218 worden vermist. Meer dan drie miljoen mensen moesten worden geëvacueerd. 134 miljoen mensen kregen met deze rampen te maken. En het natte seizoen is nog niet eens afgelopen.

Ieder jaar weer

Meneer Mo Ken Tang én zijn vier zonen verloren hun huis en hun bezittingen

Omdat de verwoesting ieder jaar weer groot is, wordt het voor Chinese boeren steeds moeilijker zich iedere keer te herstellen. Het huis van Mo Ken Tang werd in mei al weggespoeld door het water. Hij is 76 en een veteraan die in Korea gevochten heeft. Ik heb in de oorlog gevochten en bombardementen meegemaakt. Maar nog nooit heb ik zoiets gezien., vertelt hij terwijl zijn vrouw naast hem staat te snikken. Ik heb vier zonen en al onze huizen zijn ingestort door de overstroming. Twee maanden later doen ze hun best om er weer bovenop te komen.

Het Chinese Rode Kruis vangt de slachtoffers op

Voedsel nu het belangrijkste
Het Internationale Rode Kruis zal de komende tijd 400.000 mensen in vijf provincies gaan helpen. Voedsel is nu het belangrijkste, want miljoenen hectaren land zijn overstroomd en oogsten zijn verloren gegaan. Ook zullen pakhuizen worden gevuld met noodhulpgoederen om een snelle respons in de toekomst te garanderen.

Het Nederlandse Rode Kruis is al jaren betrokken bij de hulpverlening in China. Het steunt onder andere programma´s om het lokale Rode Kruis te versterken zodat het beter hulp kan verlenen in tijden van nood.

Ook overstromingen in India
China is niet het enige land dat op dit moment wordt getroffen door een stille ramp. Ook in India hebben overstromingen in India aan meer dan 1045 mensen het leven gekost. Meer dan een half miljoen mensen zijn geëvacueerd en meer dan 200.000 mensen verblijven nog in kampen.

Stille Rampen-fonds
Niet alle rampen zijn even mediageniek. Zonder media-aandacht lukt het vaak niet om voldoende fondsen te werven voor rampen. Daarom heeft het Rode Kruis het Stille Rampen-fonds (Giro 4260) om in deze gevallen toch te kunnen helpen. Klik hier om aan dit fonds te doneren

Meer informatie:

* Noodhulp door het Rode Kruis

* Website van de Internationale Federatie van Rode Kruis- en Rode Halve Maan-verenigingen (IFRC), Engels