Gemeente Berkel en Rodenrijs

Algemeen nieuws

Ondertekening prestatieafspraken met 3B Wonen
tekenen prestatieafspraak met 3B Wonen Het is al jaren een wens van woningstichting 3B Wonen om prestatieafspraken met de gemeente te maken. De gemeente en 3B Wonen willen met de prestatieafspraken vorm en inhoud geven aan hun samenwerking en de onderlinge verhoudingen op het terrein van wonen. Na een jaar van intensief overleg ligt er nu een overeenkomst. Deze is op dinsdag 16 augustus door de gemeente en 3B Wonen ondertekend.

Een belangrijk onderdeel van de prestatieafspraken is de doorvertaling van de woningbouwafspraken die de gemeente begin dit jaar heeft gemaakt met de stadsregio.

De gemeente en 3B wonen hebben op het gebied van wonen gezamenlijke doelstellingen;
Enerzijds het zorgen voor voldoende betaalbare huisvesting voor de inwoners van Berkel en Rodenrijs. Anderzijds het creëren van een goed woonklimaat, bepaald door de kwaliteit van de woningvoorraad en de kwaliteit van de woonomgeving.

In de overeenkomst worden er nu afspraken gemaakt over


· het aantal bereikbare huurwoningen in 2010
· de betrokkenheid van 3B Wonen bij nieuwbouwprojecten Begin dit jaar heeft de gemeente met de Stadsregio Rotterdam afspraken gemaakt over het aantal bereikbare huurwoningen in 2010. In de prestatieafspraken met 3B Wonen worden deze voorraaddoelstellingen nu doorvertaald in afspraken over o.a. betrokkenheid bij nieuwbouwprojecten, het financieel bereikbaar houden van woningen op Vinexlocaties en het beperkt verkopen van bereikbare huurwoningen.

3B Wonen heeft overeenstemming voor de realisatie van 274 bereikbare huurwoningen in Meerpolder en Westpolder. 3B Wonen zal daarnaast zelf met de projectontwikkelaars in onderhandeling treden over de nog te realiseren de bereikbare huurwoningen.
Daar waar de gemeente zeggenschap heeft over de uitgifte van de te bebouwen gronden, wordt 3B Wonen op basis van het recht van betrokkenheid in concurrentie betrokken bij de realisatie van projecten waarbij het accent ligt op bereikbare huurwoningen.


· wonen en zorg
Beide partijen leveren een bijdrage aan het tot stand brengen van huisvesting voor ouderen, gehandicapten en personen die zorg of begeleiding nodig hebben. Ze verplichten zich tot het leveren van een bijdrage aan de totstandkoming van arrangemenenten met betrekking tot wonen, zorg- en dienstverlening, die zoveel mogelijk het zelfstandig wonen in de eigen woonomgeving bevorderen. Beide partijen stellen hiervoor middelen ter beschikking om het bouwen en exploiteren van woonservicecomplexen voor mensen met een functiebeperking mogelijk te maken.


· de verkoop van huurwoningen
Gerichte verkoop van huurwoningen wordt door zowel 3B Wonen als de gemeente gezien als instrument om de differentiatie van het woningaanbod op wijkniveau te realiseren en de leefbaarheid op wijk- en buurtniveau te bevorderen. Ook wordt dit als instrument gezien om middelen te genereren voor herstructurering en ter financiering van nieuwbouw. De zittende huurders worden als eerste in de gelegenheid gesteld hun woning te kopen.


· leefbaarheid
De gemeente en 3B Wonen stemmen jaarlijks het (planmatig) onderhoud van de bestrating/riolering/openbare verlichting en groen in buurten/straten af met lopende projecten.
De gemeente betrekt 3B Wonen bij de uitvoeringsplannen van het veiligheidsbeleid. En beide partijen zetten zich in om de sociale cohesie op wijkniveau te bevorderen.


· een achtervangovereenkomst


· afstemming van onderhoudswerkzaamheden


· de toewijzing van woningen aan statushouders

Voortgang en evaluatie
Over de voortgang van de in de overeenkomst genoemde prestatieafspraken en over andere actuele onderwerpen vindt minstens twee keer per jaar bestuurlijk overleg plaats met de betrokken portefeuillehouders.

De overeenkomst heeft een geldigheidsduur tot en met 31 december 2009.

tekenen prestatieafspraak

Vragen top 10
Vragen top 10

Laatste wijziging website: 16 augustus 2005
Copyright © 2003 Gemeente Berkel en Rodenrijs