Gemeente Den Haag

augustus 2005
Het Kompas wordt openbare basisschool Max Velthuijs (16 augustus)

Openbare basisschool Het Kompas aan de Da Costastraat 40 is met ingang van het nieuwe schooljaar van naam veranderd. De nieuwe naam van de school wordt openbare basisschool Max Velthuijs. Het college van B&W heeft dit besloten, na een verzoek van de directie van Het Kompas. De naamsverandering is een eerbetoon aan de in januari van dit jaar op 81-jarige leeftijd overleden illustrator en kinderboekenschrijver Max Velthuijs.

Max Velthuijs woonde en werkte in het Zeeheldenkwartier in Den Haag. Hij kwam vaak op bezoek bij Het Kompas, om voor te lezen en een praatje te maken. Kinderen bezochten ook de schrijver en mochten boeken van hem lenen. De Stichting Max Velthuijs, die is opgericht om de nalatenschap van de schrijver te beheren, heeft schriftelijk toestemming gegeven om de school naar de schrijver te noemen. Het bestuur van de stichting heeft laten weten blij te zijn met het eerbetoon.

De ouders zijn op de eerste schooldag geïnformeerd over de naamswijziging. De school gaat de nieuwe naam eind september feestelijk introduceren.

Max Velthuijs werd geboren op 22 mei 1923. De tekenaar en schrijver van kinderboeken was jarenlang werkzaam in het reclamevak. Pas op latere leeftijd, in 1962, begon hij met illustraties voor kinderboeken. Zijn werk werd vele malen nationaal en internationaal bekroond. Hij drukte zijn stempel op de hedendaagse kinderboekcultuur. 'Kikker is Verliefd' betekende zijn internationale doorbraak.