Provincie Utrecht

Statenjacht "De Utrecht" vaart mee tijdens SAIL 2005

16-8-2005 -

Reconstructie van historische vlag provincie Utrecht wordt gehesen

Het Utrechtse Statenjacht vaart morgen tijdens de openingsparade van SAIL 2005 mee onder een bijzondere vlag. Speciaal voor deze gelegenheid is de historische vlag van de provincie Utrecht Sticht nagemaakt. Onderweg naar IJmuiden wordt deze vlag gehesen aan de boegspriet van het Statenjacht. Aan de top van de mast wappert dan bovendien de provinciale wimpel.

Provinciale vlag en wimpel worden door mr. B. Staal, commissaris van de Koningin in de provincie Utrecht, overgedragen aan het bestuur van de stichting Statenjacht. Deze overdracht vindt plaats in aanwezigheid van het dagelijks bestuur van de provincie Utrecht die op uitnodiging van Bouwfonds MAB Ontwikkeling BV en ABN AMRO Bank meevaart op het jacht. Wanneer het Statenjacht tijdens de SAIL openingsmanifestatie meevaart richting Amsterdam met de vele windjammers en marineschepen is het historische schip getooid in de oude kleuren van de provincie Utrecht. De reconstructie valt samen met het 750-jarig bestaan van de provincie Utrecht. Wanneer de commissaris van de Koningin persoonlijk aanwezig is op het Statenjacht zullen telkens deze provinciale vlag en wimpel gehesen worden. Op deze manier wordt verwezen naar de bijzondere band van de provincie Utrecht met het Statenjacht.

Historie Statenjacht
Het Statenjacht "De Utrecht" is met steun van de provincie gebouwd naar een origineel ontwerp uit 1746. Van oorsprong werd dit type schip gebruikt voor oorlogvoering. Vanaf de 17de eeuw gebruikte de provincie het Statenjacht om het gebied te inspecteren en om bestuurders en hooggeplaatste gasten te vervoeren.

Meer informatie: Ron van Dopperen, telefoon 258 3196

Laatst gewijzigd op 16-08-2005. Paginabeheer: Ron van Dopperen