Provincie Utrecht

Alle beleidsinformatie uit ruimtelijke plannen op provinciale website samengebracht

16-8-2005 -

Strategische plannen digitaal raadpleegbaar en uitwisselbaar

Utrecht is de eerste provincie die in het kader van DURP (Digitale Uitwisselbare Ruimtelijke Plannen) al haar strategische plannen beschikbaar heeft via de website. Dit vormt een belangrijke stap in het digitaal vergelijken en analyseren van ruimtelijke plannen, hetgeen nu nog op papier plaatsvindt. Het digitale proces biedt grote voordelen voor zowel professionele gebruikers als ook voor burgers.

Utrecht is de eerste provincie die in het kader van DURP (Digitale Uitwisselbare Ruimtelijke Plannen) al haar strategische plannen beschikbaar heeft via de website. Dit vormt een belangrijke stap in het digitaal vergelijken en analyseren van ruimtelijke plannen, hetgeen nu nog op papier plaatsvindt. Het digitale proces biedt grote voordelen voor zowel professionele gebruikers als ook voor burgers. De Nota Ruimte van het kabinet noemt digitale ruimtelijke plannen als voorwaarde om de ruimtelijke ordeningsketen effectiever en efficiënter te maken. Vanaf 2007 legt de Wet op de Ruimtelijke Ordening vast dat nieuwe ruimtelijke plannen digitaal, uitwisselbaar en vergelijkbaar moeten zijn. De provincie Utrecht is er al eerste in geslaagd dat te realiseren. Zowel het streekplan als ook het milieubeleidsplan, waterhuishoudingsplan en mobiliteitsplan zijn beschikbaar op de provinciale website (op de homepage van de provinciale website, onder Provincieloket). Mr. J.H. Ekkers, gedeputeerde Ruimtelijke Ontwikkeling Provincie Utrecht: "Dat wij als eerste provincie hierin zijn geslaagd, stemt tot tevredenheid, maar laat ook zien dat het geen eenvoudige opgave is, gelet op het feit dat de andere provincies nog niet zo ver zijn." Een belangrijke reden hiervoor is dat alle objecten in de digitale bestanden voorzien moeten zijn van een speciale code die uniform is voor alle partijen die betrokken zijn bij ruimtelijke ordening, zoals bijvoorbeeld gemeenten. Dat vormt de basis voor uitwisselbaarheid.

Informatie toegankelijk met één muisklik
De digitale plankaarten zijn navigeerbaar en interactief. "Iedereen kan op trefwoord, via een index en door op de plankaart te klikken zoeken in het streekplan, mobiliteitsplan, waterhuishoudingsplan en het milieubeleidsplan. Het zoeken gaat snel en dwars door alle plannen heen", aldus gedeputeerde Ekkers. Dat laatste noemt hij een groot voordeel voor met name bewoners. "Een burger is doorgaans vooral geïnteresseerd in alle informatie over één specifieke locatie. Vanaf vandaag kan deze met één muisklik op de kaart alle plannen oproepen en veel meer dan in de oude situatie er op vertrouwen dat hij of zij dan ook echt over alle informatie beschikt."

DURP
Eind 2000 startte het ministerie van VROM het project DURP (Digitale Uitwisselbare Ruimtelijke Plannen) dat met als belangrijkste doel de digitale vervaardiging en digitale uitwisseling van ruimtelijke plannen te bevorderen. Provincies committeerden zich in 2003 deze zo snel mogelijk beschikbaar te hebben. Vanaf 2005 legt DURP de focus meer op implementatie en uitvoering. Ekkers: "Om het potentieel van digitale strategische plannen ten volle te benutten, zullen ook gemeenten, zo ze al niet bezig zijn, hiermee een start moeten maken. Eerst dan wanneer zij hun ruimtelijke plannen van dezelfde codes voorzien, is digitale uitwisseling mogelijk. Ik roep ze op daar voortvarend mee aan de slag te gaan. 2007 nadert snel."

Meer informatie: Hans Buskes, telefoon 030-2583207

Laatst gewijzigd op 16-08-2005. Paginabeheer: Hans Buskes