Gemeente Vlaardingen


Berichten uit de Broekpolder (23): herten verhuizen later

Uit de in deze zomermaanden druk bezochte Broekpolder is er weer veel te melden. Daarnaast geven deze meldingen u wellicht aanleiding eens extra aandacht aan bepaalde situaties te besteden.

Edelherten

Met de roedel edelherten gaat het prima. Er zijn dit seizoen 4 kalveren geworpen zodat de roedel thans uit 12 dieren bestaat. Een prachtgezicht als u de herten soms vanaf het fietspad in de polder kunt bekijken. Met het verhuizen van de edelherten naar de nieuwe locatie gaat het minder goed. Voor deze nieuwe locatie zal eerst een bouwvergunning moeten worden verleend. Dit kost wat meer tijd dan verwacht. Naar het zich thans laat aanzien zal de verhuizing kort na de bronsttijd oktober kunnen plaatsvinden.

Vogels

Voor de meeste vogelsoorten in de polder is het een goed jaar. Dit geldt zowel voor de grotere soorten zoals fazanten als voor de kleinere zangvogels. Het voedselaanbod is overweldigend. Let u maar eens op de zaaddragende planten zoals de distel en de kaardebol. Maar ook voor insectenetende vogels is er voedsel in overvloed.

Wat opvalt is dat de stand van de huismus zich weer herstelt. Een aantal jaren is het wat slechter gegaan met de mus die nu ook in de stadstuinen weer in behoorlijke aantallen kan worden waargenomen.

De fazantenstand in de polder is goed te nomen. Hoewel een fazantenhen wel 10 tot 12 eieren uitbroedt, komt van zo'n toom in de meeste jaren toch maar gemiddeld 1 kuiken tot volwassenheid. Dit jaar komt het evenwel veelvuldig voor dat een hen met 3 á 4 halfwaskuikens rondloopt.

Konijnen

Door ziekten hebben de wilde konijnen moeilijke tijden doorgemaakt. Slechts af en toe kon je deze knaagdieren nog maar aantreffen. Thans is de konijnenstand weer goed te noemen. Dit is in de Broekpolder maar ook in het Oeverbos en zelfs in grote aantallen rondom de Olivier van Noortlaan.

Laten we hopen dat we deze huppelaar nog veel kunnen zien.

Kreeften

Sinds mensenheugenis komt in onze rivieren en andere wateren de (Europese) rivierkreeft voor. Dit betreft een 8 tot 25 cm lange kreeft donkergroen tot zwart van kleur. Inmiddels komt in Nederland ook de (Amerikaanse)rivierkreeft voor. Het ziet er naar uit dat dit dier zich snel in ons land verspreidt.Hierbij blijft het niet bij onze grote rivieren maar wordt deze kreeft ook waargenomen in meren en vaarten en zelfs nog kleinere wateren.

Dit jaar zijn er in Vlaardingen ook al enkele exemplaren gevangen. Dit gebeurde tijdens het vissen in de singels en vijvers in onze gemeente. Deze kreeft is ongeveer 15 cm lang en donkerrood van kleur.

Ik weet niet of we met deze ontwikkeling echt blij moeten zijn. Maar het is wel interessant om te weten.

De jagermeester van Vlaardingen,

Roel Blom