Protestantse Kerk in Nederland


Jonge globetrotters terug uit Bangladesh

(16-8-2005)
Negen jongeren zijn de afgelopen drie weken in Bangladesh geweest. Onder het motto op zoek naar geluk gingen zij hun horizon verbreden. Zij hebben op een enerverende manier kennis gemaakt met de cultuur van dat land. Deze speciale reis werd georganiseerd door de ontwikkelingsorganisaties Kerkinactie, ICCO en het Jeugdwerk van de Protestantse Kerk in Nederland.

Niet zomaar een jongerenreis
Henk Bosch, medewerker van het project, vertelt: In drie weken tijd kregen de jongeren door een boeiend programma een beeld van Bangladesh:de cultuur, de bewoners en de uitdagingen waarvoor dit land zich gesteld ziet. Er zijn projecten bezocht van drie organisaties die actief zijn in landbouw, het verbeteren van vrouwenrechten en voorlichting over HIV/aids. Een echte onderdompeling in een andere cultuur!
Maar het blijft niet bij een reis naar Bangladesh. Nu terug in Nederland moeten de jongeren ook veel investeren in het project. We vragen hen op school, in hun kerk, op hun werk, of in de lokale krant hun verhaal te doen. Verder brengen de jongeren geld bijeen voor de verschillende projecten van Kerkinactie en ICCO in Bangladesh.

De jongeren zijn geraakt door de gastvrijheid en vriendelijkheid van de bevolking van bangladesh. Carolien Greving vertelt: Na een bezoek aan een dorp gingen we snel richting ons busje om door te stomen naar het volgende project. Nog voordat we instapten kregen we van één van de bewoners een ketting van een groot hart. Dit was een mooi gebaar voor mensen die hun dankbaarheid voor ons bezoek willen tonen, terwijl ze eigenlijk geen geld hebben. Op een blindenschool was het indrukwekkend om te zien dat - hoe moeilijk deze kinderen het ook hebben - ze zoveel positiviteit uitstralen.

De harde werkelijkheid van het leven in een ontwikkelingsland is soms ook confronterend. We gingen naar een toneelvoorstelling over vrouwenhandel. Vaak zijn familieleden van de spelers bij deze handel betrokken. Het toneelstuk is vrij heftig en we hebben er verschillende gedachten bij. De mensen in het publiek reageren namelijk erg luchtig op het toneelstuk terwijl wij maar al te goed beseffen dat dit de keiharde werkelijkheid is.

Bij terugkomst in Nederland, zeggen drie meiden van de groep dan ook concluderend: Onze zoektocht in Bangladesh is geëindigd. Of zijn we net begonnen?