Ingezonden persbericht

Lezen wat je wilt in de vorm die bij je past

Dit onderwerp is aangeboden door Mosstime als mogelijk onderwerp voor verdere uitwerking

LANDELIJK, 20050816 -- FNB de Anders lezen bibliotheek maakt lectuur toegankelijk voor mensen met een leeshandicap. Hierbij gaat het niet alleen om blinden en slechtzienden, maar ook om mensen met dyslexie. Vooral de groep gebruikers van gesproken studie en vaklectuur groeit explosief. Vandaar dat dit onderwerp wellicht geschikt is voor u om er aandacht aan te schenken. Neem voor meer informatie of een rondleiding in het bedrijf contact op met FNB de Anders lezen bibliotheek via tel. 0486-486486 www.fnb.nl.


LEZEN WAT JE WILT IN DE VORM DIE BIJ JE PAST

Het klinkt zeer van zelfsprekend: "Iedere ochtend lekker je ochtendblad lezen tijdens het ontbijt". Maar wat als je blind of slechtziend bent of als je om een andere reden de gedrukte krant niet kunt lezen? Dan is er de website www.anderslezen.nl . Opgezet en geëxploiteerd door FNB de Anders lezen bibliotheek met het hoofdkantoor in Grave (NB).

Blinden en slechtzienden kunnen prima met de computer werken. Dat dankzij aanpassingen als vergroting, een braille leesregel of een spraaksynthesizer die alles voorleest wat er op het scherm gebeurt. Hierdoor kunnen visueel gehandicapten bijna hetzelfde als wat goed zienden met hun PC kunnen doen.

FNB de Anders lezen bibliotheek (voorheen blinden bibliotheek) bied op de website www.anderslezen.nl dagelijks alle landelijke en een groot aantal regionale dagbladen. Maar ook tijdschriften en studie en vaklectuur is er te vinden. Dit dan als een tekstbestand wat men kan downloaden of per e-mail kan ontvangen. De uitgaven op www.anderslezen.nl bevatten geen plaatjes en foto's, maar wel de volledige tekstversie van de gedrukte UITGAVE.

FNB is naast www.Anderslezen.nl verder ook verantwoordelijk voor de collectie gesproken kranten, tijdschriften en boeken. Ook studie en vaklectuur zetten zij om naar gesproken, braille en vergrote uitgave. Op dit moment werkt FNB op volle toeren om er voor te zorgen dat alle leerlingen hun schoolboeken in aangepaste leesvorm in huis hebben.

De gesproken uitgaven worden op een speciale CD gezet en per post naar de naar schatting 35.000 klanten verzonden. Er is een collectie van ruim 400 titels gesproken kranten en tijdschriften, meer dan 30.000 gesproken boeken algemene lectuur en een steeds groter groeiende collectie studie en vaklectuur. Dagelijks worden ruim 7.000 CD's gebrand en verzonden bij FNB vestiging Grave.




Mosstime media