Praktijkonderzoek Veehouderij

Insporing geeft geen opbrengstderving meer na de eerste snede

Insporing, als gevolg van bemesten in het voorjaar onder natte omstandigheden, heeft geen effect op de opbrengst van de tweede en de derde snede gras-klaver. De opbrengst van de eerste snede was als gevolg van insporing wel iets lager. Dit blijkt uit de eerste resultaten van een proef naar de effecten van insporing bij zodebemesten van gras-klaver die dit jaar op Aver Heino wordt uitgevoerd.

In het onderzoek wordt gekeken naar onder andere opbrengst, voederwaarde, klaveraandeel en bodemleven. Het proefveld ligt op een leemhoudende beekeerd (zand) grond. Met een 25 ton zware getrokken mesttank met zodebemester werden in maart onder natte omstandigheden sporen van 1,05 m breed gereden. De proefveldjes werden éénmaal bereden én bemest (30 m3/ha runderdrijfmest) of éénmaal alleen bereden.

De drogestofopbrengst nam in de eerste snede als gevolg van insporing af van 5,7 tot 5,6 ton/ha op de bemeste veldjes en van 4,3 tot 4,1 ton/ha op de onbemeste veldjes. De insporingseffecten zijn hierbij omgerekend van proefveldniveau naar perceelsniveau. In de tweede en derde snede was er geen effect van insporing op de drogestofopbrengst, met opbrengsten van gemiddeld respectievelijk 2,3 en 2,4 ton/ha. Als gevolg van bemesting nam in de eerste snede de drogestofopbrengst gemiddeld toe van 4,0 tot 5,6 ton/ha. In de tweede en derde snede had bemesting geen effect meer op de drogestofopbrengst.

Uit het onderzoek zijn meer conclusies te trekken. Zo werd het klavergehalte als aandeel van de drogestofopbrengst in geen van de drie sneden duidelijk beïnvloedt door insporing. Opvallend is dat op de bemeste veldjes het klavergehalte in de eerste drie sneden duidelijk lager was dan op de onbemeste veldjes. De gehalten waren respectievelijk 4 en 9% in de eerste snede, 26 en 32% in de tweede snede en 39 en 49% in de derde snede. De verschillen in klavergehalte hebben waarschijnlijk een effect op de voederwaarde van het gras. De voederwaarden van de eerste twee sneden zijn binnenkort bekend en worden op deze website gepubliceerd. Later dit jaar worden nog opbrengst, voederwaarde en klaveraandeel van een vierde en vijfde snede bepaald.

---

© Praktijkonderzoek - Animal Sciences Group - Wageningen UR. Laatst bijgewerkt: 15-08-2005 08:42.
Mail vragen en opmerkingen over de Praktijkonderzoek Website naar: webmaster.po.asg@wur.nl