AO-uitgave 'Van Tom Poes tot heer Bommel'

LELYSTAD, 20050816 -- Marten Toonder is niet meer. De geestelijk vader van Tom Poes overleed woensdag 27 juli 2005 in zijn slaap. Hij werd 93 jaar en verlangde al enige tijd naar het einde. Zijn laatste jaren sleet hij in het Rosa Spierhuis in Laren, een verzorgingstehuis voor kunstenaars. Toonder geloofde sterk in reïncarnatie, dus dat 'einde' zal van hem niet letterlijk genomen mogen worden. Toepasselijker is 'Het einde van eindeloos', zoals zijn laatste verhaal getiteld was.


Zijn overlijden heeft Marten Toonder meer dan ooit in beeld gebracht. Niet dat het hem aan waardering ontbrak, maar nu viel te meer op hoe sympathiek en bescheiden deze inmiddels alom erkende tekenaar-literator was. Hij betoonde zich bijvoorbeeld oprecht verrast over de verschillende details die Ivo Niehe in diens tv-programma van zijn werk en persoon bleek te weten ("Dat u dat weet..! Hoe weet u dat?!) en bedankte hem voor de plezierige middag die Ivo hem door zijn interview had bezorgd.

Marten was nuchter over de zin van zijn bestaan, sprak open over het verdriet om zijn overleden gezinsleden, maar kon nog lachen als hij werd herinnerd aan bepaalde (eigen) uitspraken.

In vele kranten en tijdschriften is al - en terecht - ruimschoots aandacht besteed aan leven en werk van Marten Toonder. Maar Max Wolters gaat in deze uitgave, welke volgende week uitkomt, een stapje verder: Zo verdiept hij zich in de figuren van en rondom Tom Poes en de heer Olivier Berendinus Bommel en brengt ze in verband met de persoon en maatschappijvisie van hun schepper. Ook beschrijft hij de verschijningsvormen van het duo en somt de Bommel-dingen en organisaties op die zich door Toonders werk, nu geestelijke nalatenschap, laten inspireren. Het AO bezorgt bovendien geregeld de (glim)lach die Marten Toonder zijn lezers toewenste.

Het AO 'Van Tom Poes tot heer Bommel' is te bestellen voor ¤ 3.25 excl. verzendkosten bij AO, via: 0320-286962, of via de website: www.actueleonderwerpen.nl

De uitgave is ook via de boekhandel te bestellen. Abonnees van de AO-reeks krijgen de uitgave automatisch thuisgestuurd.

Uitgeverij AO (Actuele Onderwerpen) B.V.
Uitgeverij AO brengt sinds 1936 de populair-educatieve Actuele Onderwerpen reeks uit, met als doel hoogwaardige, exclusieve informatie op een objectieve en toegankelijke wijze voor een breed publiek te ontsluiten. Abonnees ontvangen elke twee weken een uitgave over een verassend en actueel onderwerp.

Enkele recente uitgaven:
Kuifje 75 jaar, Rugzaklopen, Geleidehonden, 400 jaar relaties tussen Marokko en Nederland, Joodse Identiteit, 100 jaar FNV, Parkinson, Labyrinten & Doolhoven, Paus Johannes Paulus II, 175 jaar België, 100 jaar Rotary, Voorbij de vrijheid van meningsuiting, Woorden van Beatrix, Herinneringen aan André Hazes, Liberalisme, Simenon.

Kijk ook op onze website voor andere uitgaven of abonnementen: www.actueleonderwerpen.nl