Advies AIV: Migratie en Ontwikkelingssamenwerking

Ministerie buza

http://www.minbuza.nl

Persbericht Adviesraad Internationale Vraagstukken

Advies AIV: Migratie en Ontwikkelingssamenwerking, de samenhang tussen twee beleidsterreinen

AIV belicht samenhang in beleid tussen migratie en ontwikkelingssamenwerking. De bijdrage van ontwikkelingssamenwerking aan migratiebeleid is maar beperkt te realiseren en aan te tonen. Omgekeerd moet er ook oog zijn voor de rol van migratiebeleid bij het bevorderen van ontwikkeling.

Op vrijdag 19 augustus heeft de Adviesraad Internationale Vraagstukken op verzoek van minister Van Ardenne een advies gepubliceerd over beleid op het terrein van migratie en ontwikkelingssamenwerking.

De bijdrage van ontwikkelingssamenwerking aan het migratiebeleid De AIV wijst op de beperkte mogelijkheden van het inzetten van ontwikkelingssamenwerking voor het beheersen van migratie. Pas op de lange termijn zijn resultaten van algemeen beleid verwachtbaar. Onveiligheid in de wereld moet worden bestreden, niet zozeer om migratie te beperken als wel om de levensomstandigheden van de mensen ter plaatse te verbeteren. Dit kan een motief voor migratie wegnemen. Bij het bestrijden van economische oorzaken van migratie is een beperkend effect op de migratie op afzienbare termijn niet aantoonbaar. De AIV wijst erop dat een relatief beperkt deel van de immigratie in Nederland voor rekening komt van ongereguleerde binnenkomst van personen uit ontwikkelingslanden. Hij ziet geen reden om het ontwikkelingsbeleid juist op dit terrein op een andere manier te gaan inzetten en is dus niet voor het kiezen van nieuwe partnerlanden van Nederland. Ook steunt de AIV niet de gedachte dat landen die onvoldoende meewerken aan het laten terugsturen van eigen onderdanen worden gekort op Nederlandse of Europese ontwikkelingsgelden. Het ondersteunen van migratiemanagement met gericht beleid wordt wel ondersteund. Dit moet op termijn soepeler internationaal verkeer naderbij brengen.

De bijdrage van migratiebeleid aan ontwikkeling
Dat ontwikkelingslanden hun arbeidspotentieel willen inzetten voor ontwikkeling moet ook een factor zijn in het beleid van rijke landen. In een mondialiserende wereld gaat het ten dele om het toelaten van arbeidsmigranten die banden hebben in verschillende samenlevingen, regelmatig van verblijfplaats wisselen en dus behoefte hebben aan flexibele migratie. Outsourcing vervult hier ook een positieve rol. De AIV vindt dat de Nederlandse overheid een taak heeft om zich in te zetten voor het wegnemen van belemmeringen die migranten ondervinden bij het overmaken van geld naar hun herkomstland. Er moet worden bevorderd dat migranten hun bijdrage kunnen leveren aan ontwikkeling in het land van herkomst. Volgens de AIV is er verder onderzoek nodig, bij voorkeur op Europese schaal, naar de effecten van terugkeerprojecten.

De Adviesraad Internationale Vraagstukken heeft sinds zijn oprichting in 1997 als taak om de regering te adviseren over buitenlands beleid, in het bijzonder het beleid op de terreinen vrede en veiligheid, ontwikkelingssamenwerking, de rechten van de mens en Europese integratie. De AIV wordt voorgezeten door mr. Frits Korthals Altes, minister van Staat. Het advies is voorbereid door een commissie onder leiding van professor Arie de Ruijter (hoogleraar sociale wetenschappen en multiculturaliteit in Tilburg en Utrecht).


Noot voor de redactie/