SP: Kabelaar moet klant niet gijzelen

Sp

SP-Kamerlid Arda Gerkens heeft minister Brinkhorst (Economische Zaken) en staatssecretaris Van der Laan (Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen) om opheldering gevraagd over de werkwijze van kabelaars rond de introductie van digitale televisie. Gerkens wil dat internet- en tv-diensten onafhankelijk van elkaar kunnen worden opgezegd, zodat mensen makkelijker kunnen overstappen naar concurrenten.

Vooral de koppelverkoop van tv- en internetabonnementen vergt de aandacht van de politiek, vindt Gerkens. Maar ook zou een standaardisatie van decoders volgens haar wenselijk zijn, zodat klanten niet bij een overstap ook steeds een nieuwe dure decoder of modem moet aanschaffen.

Gerkens: 'Deze zaak maakt weer eens duidelijk dat we in Nederland een nieuw consumentenrecht moeten krijgen. Nu kan ik als individuele UPC-klant mijn contract bij de rechter aanvechten en misschien gelijk krijgen, als ik mijn internet-abonnement wil behouden maar mijn tv wil opzeggen om over te stappen naar een andere aanbieder. Maar die uitspraak geldt dan alleen voor mij. Mijn buurman zal ook zelf naar de rechter moeten stappen om van zijn contract af te komen. Veel mensen zullen dat niet willen of durven. Ik zie een goed voorbeeld in de VS, waar een benadeelde namens een hele groep een rechtzaak kan voeren, de zogeheten class action.'

De vragen die Gerkens vanmorgen namens de SP heeft gesteld aan de minister Brinkhorst van Economische Zaken en staatssecretaris Van der Laan van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen:


1. Wat is uw reactie op het artikel 'Kabelinternetter kan tv niet opzeggen'? (Bron: Trouw, 19 augustus 2005)


2. Bent u van mening dat de koppelverkoop van de diensten van de kabelaars en de daaruit volgende opzegtermijnen van 12 maanden in strijd zijn met de wet? Zo neen, bent u van zins hier de wet op aan te passen met als doel voor iedere dienst een aparte opzegtermijn te hebben waarbij de opzegtermijn maximaal één maand is? Zo neen, waarom niet?


3. Kunt u aangeven of de decoders die de diverse kabelmaatschappijen gebruiken allemaal dezelfde standaard hebben zodat bijvoorbeeld de decoder van UPC ook werkt bij Casema? Zo neen, bent u voornemens een standaardisatie van het besturingssysteem of modem verplicht te stellen? Zo neen, waarom niet? Zo ja, per wanneer?

Meer informatie: Arda Gerkens, 06 18 30 57 73