Gemeente Sluis

stichting Woonzorg West Zeeuws Vlaanderen

PERSBERICHT - 18 augustus 2005

ESF subsidie voor de stichting Woonzorg West Zeeuws Vlaanderen

De stichting Woonzorg West Zeeuws Vlaanderen (verpleeghuis de Stelle in Oostburg, zorgcentrum Rozenoord in Sluis, zorgcentrum Ter Schelde in Breskens en zorgcentrum de Burght in Oostburg) is druk bezig met het uitvoeren van een ambitieus opleidingsprogramma voor hun medewerkers. Het programma moet ervoor zorgen dat de 435 medewerkers mee kunnen met de vele veranderingen in de zorg. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om cursussen over Vraaggestuurde zorg en Bejegening van cliënten, methodisch werken, observeren en rapporteren, computervaardigheid of omgaan met crisissituaties of speciale groepen zoals dementerende ouderen en palliatieve zorg. De zorg verandert op dit moment snel en daarom ontkom je niet aan de noodzaak tot bijscholing van medewerkers.
Voor de stichting Woonzorg betekent de uitvoering van dit programma een grote investering in de toekomst van zowel de medewerkers als de organisatie in een financieel gezien ongunstige tijd. Om het programma toch te kunnen uitvoeren is door de stichting een beroep gedaan op het Europees Sociaal Fonds, (ESF 3 subsidie). De ESF subsidie is aangevraagd door de gemeente Sluis. De gemeente geeft hiermee aan dit initiatief van een van de grootste werkgevers in de gemeente volop te ondersteunen. Voor de gemeente is het erg belangrijk dat kwalitatief goede zorg wordt verleend en dat medewerkers ook voor de toekomst beter inzetbaar (employable) blijven. De kans dat deze medewerkers terecht komen in een situatie van werkloosheid of arbeidsongeschiktheid en daarmee uitkeringsafhankelijkheid worden is daardoor kleiner.

Volgens de beschikking van het Agentschap SZW kunnen de instellingen maximaal ruim 1.500.000,-- subsidie krijgen als ze erin slagen het geplande programma volledig uit te voeren en hun administratie zo hebben ingericht en uitgevoerd dat het voldoet aan de strenge ESF regels. Hiervoor is een apart projectteam ingesteld. Met de beschikking op zak gaan de instellingen daar in de resterende maanden van dit jaar vol enthousiasme verder aan werken. Op dit moment is de scholing Vraaggestuurde zorg en Bejegening van cliënten in volle gang en in het najaar start de scholing Methodisch werken, Observeren en Rapporteren.
Ook voor de komende jaren zal gebruik worden gemaakt van ondersteuning vanuit Europa om de opleidingsactiviteiten te realiseren.
---

Voor informatie kunt u contact opnemen met:
De heer I.J. Baaijens, programmamanager 0113-250073, de heer J.B. Sanders, Lid Raad van Bestuur stichting Woonzorg West Zeeuws Vlaanderen 0117-459400 of Gemeente Sluis, Voorlichting, tel. 0117-457123


1) Het Agentschap SZW voert de Europese en nationale subsidieregelingen uit op het terrein van werk en inkomen