Gemeente Nieuwegein

Collegebesluiten van 16 augustus 2005

B&W-belicht bevat samenvattingen van de openbare besluiten uit de wekelijkse collegevergadering. Hoewel deze samenvattingen met zorg zijn samengesteld, kunt u er geen rechten aan ontlenen: de samenvattingen geven immers een beknopt beeld van de beleidsstukken waarover het college heeft besloten.

Portefeuille van burgemeester Cor de Vos

College beantwoordt vragen Groenlinks over handhaving Hildo Kropstraat (2005/13037) De raadsfractie van Groen Links heeft het college vragen gesteld naar aanleiding van handhavend optreden van de politie in de Hildo Kropstraat en omgeving. Het college heeft nu een antwoordbrief vastgesteld.

College beantwoordt vragen ONS over verkoop en sloop pand Hesselaan (2005/12965) De gemeenteraadsfractie ONS heeft het college drie vragen gesteld over rond de verkoop van het perceel aan de prof. dr. Hesselaan 4 en de sloop van de gymnastieklokaal de Springbok. De vragen gaan over de wijze van handelen, consensusgerichte communicatie en eerdere kandidaatkopers. Het college heeft nu een antwoordbrief vastgesteld.

Portefeuille van wethouder Carla Breuer

Financieringsvorm Amw(2005/14608)
Eind 2005 loopt het convenant met het maatschappelijk werk af. Afgesproken is dit convenant met een jaar te verlengen. Voor 2006 wordt de vorm aangepast aan de Awb (Algemene wet bestuursrecht) door dit convenant in een uitvoerings- overeenkomst om te zetten. Het (huidige) convenant met Vitras legt de prestaties en de financiering vast over het maatschappelijk werk in Nieuwegein. In deze vorm voldoet het niet aan de Awb. Dat komt onder meer omdat het convenant dat de gemeente nu hanteert niet op een beschikking is gebaseerd. Een uitvoeringsovereenkomst is op een beschikking gebaseerd en voldoet daarmee wel aan de Awb. In de uitvoerings-overeenkomst staan ter uitwerking van de beschikking nadere afspraken tussen Vitras en de gemeente. Die betreffen de uitvoering van het Algemeen Maatschappelijk Werk.

Portefeuille van wethouder Evert van Linge

College akkoord met inspraaknota voorontwerp bestemmingsplan Binnenstad (2005/14710) Op 26 juli jongstleden is het college akkoord gegaan met de beantwoording van de inspraak en het artikel 10 BRO overleg op het voorontwerp bestemmingsplan Binnenstad. Met de bestemmingsplanprocedure voor de Binnenstad worden de plannen voor de nieuwe Binnenstad (zoals verwoord in het Operationeel Ontwikkelingsplan Binnenstad) juridisch en planologisch mogelijk gemaakt. Het bestemmingsplan en de inspraaknota zijn inmiddels toegezonden aan de Provinciale Plancommissie (PPC). Na het advies van de PPC worden de wijzigingen naar aanleiding van deze inspraaknota en het advies van de PPC verwerkt. Op dat moment wordt gesproken over het ontwerp bestemmingsplan. Het ontwerpbestemmingsplan wordt eind 2005 ter visie gelegd. Zie ook het eerder verzonden persbericht 132.

Voorstel gemeenteraad voor start vrijstellingsprocedure bedrijfspand westzijde boomgaard Malapertweg (2005/14933) Het college heeft een bouwplan ontvangen voor een bedrijfspand met kantoor bij een fruitbedrijf aan de westzijde van de voormalige boomgaard, die aan de zuidkant van De Malapertweg ligt. Om medewerking te kunnen verlenen aan het plan is een artikel 19 vrijstelling van het bestemmingsplan nodig. Het college heeft ingestemd met een voorstel en concept raadsbesluit waarin ze de gemeenteraad vraagt om deze artikel 19 vrijstellingsprocedure te starten. Het college biedt het raadsvoorstel en concept raadsbesluit aan het presidium van de raad voor behandeling in de commissie RIM van 23 augustus en de raadsvergadering van 22 september. Als de commissie RIM instemt met het voorstel wordt de inspraakprocedure gestart. Hierover verschijnt dan een publicatie in de Molenkruier.

Voorstel gemeenteraad voor start vrijstellingsprocedure voor bedrijfspand oostzijde boomgaard Malapertweg (2005/14934) Het college heeft een bouwplan ontvangen voor een bedrijfspand met kantoor bij een hoveniersbedrijf aan de oostzijde van de voormalige boomgaard, die aan de zuidkant van De Malapertweg ligt. Om medewerking te kunnen verlenen aan het plan is een artikel 19 vrijstelling van het bestemmingsplan nodig. Het college heeft ingestemd met een voorstel en concept raadsbesluit waarin ze de gemeenteraad vraagt om deze artikel 19 vrijstellingsprocedure te starten. Het college biedt het raadsvoorstel en concept raadsbesluit aan het presidium van de raad voor behandeling in de commissie RIM van 23 augustus en de raadsvergadering van 22 september. Als de commissie RIM instemt met het voorstel wordt de inspraakprocedure gestart. Hierover verschijnt dan een publicatie in de Molenkruier.

Voorbereidingsbesluit Plettenburg-De Wiers, De Malapertweg (2005/14934) De gemeente heeft twee bouwplannen ontvangen voor een bedrijfspand met kantoorruimte bij een fruitbedrijf én voor een bedrijfspand met kantoorruimte bij een hoveniersbedrijf. Om medewerking te kunnen verlenen aan deze plannen is vrijstelling van het bestemmingsplan nodig. Voor deze vrijstellingsprocedure is het noodzakelijk dat de raad een voorbereidingsbesluit neemt. Het college stelt daarom de raad voor dit voorbereidingsbesluit te nemen. Het college biedt het presidium het bijbehorende conceptraadsvoorstel en -besluit aan ter behandeling.

Burgerinitiatief "Park Overeind" (2005/12532)
In de vergadering van 31 mei 2005 van de commissie RIM is het burgerinitiatief "Park Overeind" behandeld, waarbij voorgesteld wordt om ten zuiden van de Malepertweg een openbaar park te realiseren. De commissie heeft het college verzocht om onder andere de financiële en de planologische aspecten nader te onderzoeken. Op basis hiervan heeft het college vastgesteld dat een park niet realiseerbaar is omdat het te hoge kosten met zich meebrengt en het ruimtelijk niet inpasbaar is. Het college stelt daarom de commissie voor niet in te stemmen met het burgerinitiatief. Het college biedt het commissievoorstel aan het presidium van de raad aan ter behandeling in de commissie RIM en de gemeenteraad.

Programmabegroting BRU 2006 (2005/11778)
Nieuwegein maakt onderdeel uit van het Bestuur Regio Utrecht (BRU). Het BRU heeft de programmabegroting 2006 voorgelegd aan de deelnemende gemeenten. Het college stemt in met de begroting. Dit met de kanttekening dat de opgenomen doelstellingen die voortkomen uit het nog vast te stellen Regionaal Structuurplan (RSP) formeel nog afgewogen moeten worden tijdens de inspraakperiode van het RSP. De gemeentelijke bijdrage aan het BRU blijft in 2006 gelijk aan die in de voorgaande jaren.

Portefeuille wethouder Corrie van Rooijen

Kunstgrasveld en nieuwe kleedaccommodatie op Sportpark Zandveld (2005/15372) De korfbalverenigingen Juko en Minerva gaan per 1 oktober 2005 fuseren. De nieuwe vereniging wordt gevestigd op het sportpark Zandveld. Het college stelt de raad voor om een kunstgrasveld en een nieuwe kleedaccommodatie op deze plek te realiseren en hiervoor krediet beschikbaar te stellen. Dit voorstel wordt op 1 september besproken in de commissie SOC en op 22 september in de gemeenteraad.

Evaluatie zomerschoon (2005/15340)
In de raadsvergadering van 23 juni heeft de raad eenmalig een extra bedrag van ¤ 200.000 ter beschikking gesteld "voor het oplossen van acute knelpunten in het beheer van de openbare ruimte in 2005". Het door de raad beschikbaar gestelde bedrag is ingezet voor de actie 'zomerschoon' die is uitgevoerd in de maand juli en de eerste week van augustus. De actie is in korte tijd voorbereid en uitgevoerd. Direct na de gemeenteraads-vergadering van 23 juni 2005 is een 'aanjaagteam' samengesteld dat gestart is met de actie. Op basis van een schouw van de wijken en de kennis van wijkbeheerders, medewerkers van de Servicelijn en toezichthouders, is een lijst van uit te voeren acties met daarbij een prioritering opgesteld. Binnen twee weken na de raadvergadering startte de gemeente met de uitvoering. Met de beschikbare middelen zijn binnen een korte periode de beeldbepalende knelpunten in de openbare ruimte aangepakt. De actie zomerschoon heeft een verbetering in het beeld opgeleverd en dus duidelijk resultaat gehad.

Portefeuille wethouder Martin Monrooij

College stemt in met opheffing zorgverzekeraar gemeentelijke ambtenaren (2005/14271) Volgend jaar treedt het nieuwe zorgstelsel in werking. Als gevolg daarvan worden alle ingezetenen van Nederland verplicht zich voor ziektekosten te verzekeren bij een privaatrechtelijke zorgverzekeraar. Aangezien dit ook geldt voor medewerkers en hun gezinsleden die bij de gemeente werken, is voortzetting van de IZA Nederland-regeling (een publiekrechtelijke regeling) niet langer zinvol. IZA staat voor Instituut Zorgverzekering Ambtenaren en is de ziektekostenverzekering voor ambtenaren van de gemeenten Nieuwegein en bepaalde andere overheden. Het college heeft nu ingestemd met de opheffing van de publiekrechtelijke IZA Nederland-regeling per eind 2005. Het IZA blijft wel bestaan als privaatrechtelijke zorgverzekeraar en zal in die hoedanigheid de medewerkers van de gemeente nog een aanbod voor een particuliere zorgverzekering voorleggen.

Bekrachtiging geheimhouding herziene kostprijsberekeningen (2005/15570) Om de geheimhouding van de herziene kostprijsberekeningen van het Grondbedrijf per 1-1-2005 (vastgesteld in de raad van 23-06-2005) te handhaven stelt het college de raad voor deze geheimhouding in de eerstvolgende raadsvergadering te bekrachtigen.

Wijzigingen op de begroting 2005 (2005/15571)
Het college heeft enkele wijzigingen op de begroting 2005 vastgesteld. Deze wijzigingen hebben invloed op de begrotingsruimte. Een deel van de begrotingswijzigingen kan het college zelfstandig vaststellen. Een ander deel wordt voor behandeling voorgelegd aan de raad. Deze behandelt de wijzigingen op 22 september 2005.

Vaststelling bouw- en sloopvergunningen (2005/15572) Het college heeft een lijst met de te verlenen bouw- en sloopvergunningen vastgesteld. Deze lijst verschijnt in principe volgende week woensdag als openbare bekendmaking in de Molenkruier.

(*) Het presidium is een vertegenwoordiging uit de gemeenteraad, bestaande uit burgemeester, vijf raadsleden en de raadsgriffier. Het presidium doet een voorstel aan de gemeenteraad en de raadscommissies over welke stukken op welke wijze behandeld worden in hun vergadering.

(Deze B&W-Belicht bevat waarschijnlijk niet de samenvattingen van álle openbare besluiten van de laatste collegevergadering. Ook staan er waarschijnlijk enkele samenvattingen in van besluiten uit éérdere collegevergaderingen. De publicatie van een samenvatting in B&W-Belicht wordt namelijk regelmatig één of twee weken uitgesteld, omdat de gemeente eerst direct betrokkenen wil inlichten over het besluit. Daarmee voorkomt de gemeente dat direct betrokkenen via de pers bericht krijgen over besluiten die hen heel direct aangaan.)

Invoerdatum 19-8-2005