VVD



VVD vraagt opheldering over subsidie China

Tweede-Kamerfractie

VVD Tweede Kamerlid Charlie Aptroot heeft de staatssecretaris van Economische Zaken om opheldering gevraagd over subsidies aan Chinese bedrijven en instellingen.

Vragen aan de staatssecretaris van Economische Zaken


1. Op de website www.overheidsinformatie.nl wordt aangekondigd dat voor rekening van de begroting van Economische Zaken tot en met 2009 jaarlijks ruim ¤ 2 miljoen aan subsidies beschikbaar gesteld wordt voor overdracht van kennis aan Chinese bedrijven en instellingen. In totaal zou het gaan om ¤ 10,5 miljoen subsidies. Klopt deze informatie?


2. Zo ja, beseft de staatssecretaris dat dit in strijd is met de in de Tweede Kamer in oktober 2004 aangenomen motie Aptroot, waarin staat dat subsidies aan vier criteria moeten voldoen, waaronder bijdrage aan groei van het Nederlandse bedrijfsleven en benutting voor investeringen in Nederland?


3. Is de Staatssecretaris bereid dit voornemen niet uit te voeren of ten minste op te schorten tot na het geplande overleg in september over de subsidieregelingen van het ministerie van Economische Zaken?


4. Kan de staatssecretaris, indien zij toch de genoemde regeling van subsidies voor kennisoverdracht aan China wenst te handhaven, aangeven wat de belangen daarvan zijn voor het Nederlandse bedrijfsleven en de Nederlandse economie en werkgelegenheid?


5. Vindt de staatssecretaris voor herstel van de Nederlandse economie het niet beter om de lasten van bedrijven te verlagen, een belangrijk onderdeel van het regeringsbeleid, in plaats van subsidies te verstrekken voor investeringen in het buitenland, waaronder nieuwe concurrenten zoals China?