Wereld Natuur Fonds Nederland

Persbericht Wereld Natuur Fonds
19 augustus 2005

KONINKLIJK COLLECTORS-ITEM: CATALOGUS MET OLIFANTEN PRINS BERNHARD

Er is een nieuw koninklijk collectors-item op de markt: een 96 pagina's tellende catalogus waarin vrijwel de hele olifantenverzameling van Prins Bernhard in kleur staat afgebeeld. De totale verzameling omvat ruim 1.000 olifanten en variëert van kleine miniaturen tot grote beelden en van kostbare kunstvoorwerpen tot simpel massagoed. De koninklijke familie heeft de unieke en beroemde olifantenverzameling van Prins Bernhard geschonken aan het Wereld Natuur Fonds. Enkele tientallen olifanten blijven als persoonlijk aandenken in bezit van de koninklijke familie. Het Wereld Natuur Fonds zal de verzameling laten veilen door Sotheby's en de opbrengst gebruiken om de ernstig bedreigde regenwouden van Borneo, leefgebied van ondermeer de orang-oetan en dwergolifant, te beschermen.

Veiling olifantenverzameling

Ten behoeve van de veiling van de verzameling op 2 oktober aanstaande in Paleis het Loo Nationaal Museum heeft veilinghuis Sotheby's de catalogus samengesteld. De olifanten zijn individueel of in kleine groepjes gefotografeerd, in dezelfde samenstelling waarin ze worden geveild. De verzameling is opgedeeld in 217 zogenaamde 'lots' waarop geboden kan worden.

Naast de 217 foto's waarop in totaal ongeveer 1.000 olifanten uit de verzameling staan, bevat de catalogus ook unieke foto's van Prins Bernhard. Zoals foto's van Prins Bernhard in zijn werkkamer temidden van zijn verzameling, en foto's gemaakt tijdens reizen van de Prins naar Afrika, waar hij de olifant - zijn lievelingsdier - veelvuldig in het wild bewonderde.

Bestellen catalogus

De catalogus is voor ¤ 12,50 (incl. verzendkosten) te bestellen bij het Wereld Natuur Fonds. Na overmaking van ¤12,50 naar gironummer 2464 o.v.v. "catalogus veiling, postcode en huisnummer" krijgt men de catalogus thuisgestuurd.

Tentoonstelling olifantenverzameling

Tot en met 1 oktober is de olifantenverzameling van Prins Bernhard nog te bezichtigen in Paleis het Loo. Tienduizenden bezoekers hebben de verzameling tot nu toe al bewonderd. Ook de olifanten die in bezit blijven van de Koninklijke Familie en dus niet worden geveild, zijn te bezichtigen tijdens de tentoonstelling in Paleis het Loo.

Borneo-campagne Wereld Natuur Fonds

Dit jaar staat voor het Wereld Natuur Fonds vooral in het teken van Borneo. De regenwouden op dit Aziatische eiland verdwijnen in rap tempo als gevolg van illegale houtkap, de aanleg van palmolieplantages en bosbranden. Maar het Wereld Natuur Fonds ziet mogelijkheden om het tij te keren nu het nog kan en vraagt het Nederlandse publiek en bedrijfsleven hierbij om hulp.

Ook Prins Bernhard, die zich een groot deel van zijn leven heeft ingezet voor de natuur en het Wereld Natuur Fonds, was zeer begaan met de natuur op Borneo. Hij deed vlak voor zijn overlijden nog een oproep op tv aan het Nederlandse publiek om de natuurlijke rijkdom van Borneo te helpen behouden.



Wereld Natuur Fonds Nederland