Ingezonden persbericht

Schreuder & Kraan introduceert Sugahara Handmade Glassware in Nederland

Haarlem, 19 augustus 2005

HAARLEM, 20050819 -- Sugahara is één van de belangrijkste Japanse producenten van exclusief handvervaardigd gebruiksglaswerk met zeer originele vormgeving. Het wordt o.a. verkocht in de museumwinkel van het Museum of Modern Art in New York. Vanaf oktober 2005 is het Sugahara glaswerk verkrijgbaar in de winkel van Schreuder & Kraan aan de Gierstraat 51 in Haarlem.


"We waren zo onder de indruk van de kwaliteit en de bijzondere vormgeving van dit glas, dat we besloten om het uit Japan te gaan importeren", zegt Schreuder. "Daarmee wordt er een nieuwe stap gezet in de eeuwenoude handelsrelatie tussen Nederland en Japan. Met één verschil: in vroeger eeuwen exporteerden we juist óns glaswerk naar Japan".

Sugahara streeft ernaar om de oneindige mogelijkheden in de creatie van glas te beproeven. Het glaswerk dat op deze manier ontstaat, moet praktisch en functioneel zijn; tegelijkertijd zijn het objecten van schoonheid waarbij het een plezier moet zijn om ze te gebruiken.

In de Japanse glaswerkplaats van Sugahara is een bijzonder evenwicht bereikt tussen de technische mogelijkheden van het traditionele glasblazen en het zoeken naar nieuwe, eigentijdse vormen.

Het geheim schuilt in het enthousiasme van het zeer gemotiveerde team van veelal vrouwelijke glasblazers. In de dagelijkse productie staat dit jonge team, met een gemiddelde leeftijd van 25 jaar, onder de leiding van de oudere meester-glasblazers met wel 50 jaar ervaring. De glasblazers zijn niet alleen uitvoerende technici, maar ontwikkelen zelf ook nieuwe ontwerpen. Elk jaar worden er zo'n 200 nieuwe ontwerpen toegevoegd aan de collectie, die inmiddels meer dan 3000 artikelen telt.

Het Sugahara glaswerk past in het streven van Schreuder & Kraan om authentieke, kwalitatief hoogwaardige producten aan te bieden, waarin men in veel gevallen de hand van de maker nog kan herkennen.

Onder het motto "de kunst van het genieten" brengt hun Haarlemse winkel een prikkelende mix van kunst en design uit heden en verleden. Naast schilderijen en meubels uit de 19de eeuw kan men er exclusief serviesgoed, glaswerk, bestek en tafellinnen vinden.

Website Sugahara: www.sugahara.com

Verkooptentoonstelling Hideki Kondo (Japan, 1977)

De lancering van Sugahara in Nederland vormt de aanleiding voor een verkoopexpositie bij Schreuder & Kraan van de kleurenlitho's van de jonge en veelbelovende Japanse kunstenaar Hideki Kondo.

"Wij leerden Hideki kennen tijdens zijn verblijf in Nederland, in 2004. In dat jaar studeerde hij aan de kunstacademie in Den Haag en exposeerde hij bij het Grafisch Atelier Utrecht, Galerie Inkt in Delft en Museum Beeckestijn in Velsen. Hij verbleef ook ruim een maand in Zwanenburg om daar in de werkplaats van kunstenaarsmaterialenhandel Peter van Ginkel te kunnen werken op een zeer groot formaat lithostenen.

We werden getroffen door zijn werk. In Zwanenburg werkte hij aan een serie litho's met titels als "Dream of Tadpole" en "Face of Water". Water en kikkervisjes spelen klaarblijkelijk een belangrijke rol in zijn oeuvre. De schijnbaar Hollandse thematiek van een kikkerlandje, maar dan wel gezien door de ogen van een Japanner. De werken zien er alles behalve Hollands uit.

Hideki's litho's dompelen je onder in een andere wereld, onder het wateroppervlak.

Het is een verstilde wereld, waarin tijd een andere rol speelt. Je wordt je bewust van het ZIJN. Je blijft in een staat van verbazing over de dingen om je heen, die schijnbaar moeiteloos drijven of bewegen. Het gefilterde licht geeft Hideki's wereld een omfloerste gloed. Durf je er maar aan over te geven."

Marc Schreuder

Exposities

2001 Aomori Triennial Exhibition of Prints, Aomori, Japan

Art Box Grand Prix Exhibition, Tokyo, Japan

Gokayama Japanese Paper Project, Toyama, Japan

2002 5th Kochi International Triennial Exhibition of Prints, Kochi, Japan

Gokayama/Shiza/Artists, Osaka, Japan

2004 'SENSU' historische en hedendaagse Japanse en Nederlandse bedrukte waaiers Museum Beeckestijn, Velsen, Nederland

Japanese Modern Print Making, Grafisch Atelier Utrecht, Nederland

Groei en Bloei, Gallerie INKT, Delft, Nederland

"lelocleprints04, contemporary print triennial", Le Locle, Zwitserland

Hideki Kondo Exhibition, Gallery Live Art, Ehime, Japan


Collecties
Machida International Museum of Prints, Japan
Jordaans Nationaal Museum, Jordanië

De tentoonstelling van Hideki Kondo bij Schreuder & Kraan duurt van 1 oktober t/m 12 november 2005.
Schreuder & Kraan, Gierstraat 51, 2011 GB Haarlem.
Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag van 10.00 - 17.30 uur, zaterdag van 10.00 - 17.00 uur.

Fotomateriaal: digitaal fotomateriaal t.b.v. drukwerk wordt op verzoek op CD toegezonden. We werken in principe mee aan producties.




Schreuder & Kraan