Nederlandse Vereniging van Journalisten

Foam brengt Marrigje de Maar
`The Emperor's wardrobe' -
het nieuwe wonen in Beijing

De laatste jaren maakt de stad Beijing een enorm snelle groei door, oude woonwijken worden in hoog tempo gesloopt en mensen wijken uit naar een nieuwe leefomgeving.
Fotografe Marrigje de Maar verbleef begin 2005 één maand als `artist in residence' in Beijing en maakte een serie over de leefsfeer in deze jonge, moderne, turbulente consumptiemaatschappij. De Maar ging op zoek naar de manier waarop de Chinezen in snel veranderende levensomstandigheden hun plek vinden en wat daarbij hun keuzes zijn.
Marrigje de Maar is al jaren gefascineerd door de manier waarop mensen wonen. De inrichting van een huis vertelt het verhaal over de bewoner, zijn of haar wensen en keuzes om - binnen veilige muren - zichzelf tot uitdrukking te brengen.

De nieuwe leefomgeving van de mensen in Beijing betekent vaak een verhuizing van een klein kamertje in het centrum naar een nieuw woonblok, ver in de periferie van Chinese hoofdstad, in moderne, snel uit de grond gestampte flatgebouwen.
Een selectie van de foto's met als titel The Emperor's Wardrobe is te zien van 2 september t/m 3 november in Foam Amsterdam, Keizersgracht 609.